Gå direkt till textinnehållet

Journalistförbundet uppmanar regeringen att uttala sig om Egypten

I ett brev till statsministern uppmanar Journalistförbundet idag regeringen att göra ett uttalande om vikten av fri journalistik i Egypten.

Journalistförbundet har idag skickat ett brev till statsminister Fredrik Reinfeldt med anledning av attackerna på svenska journalister i Egypten.

”Med oro och bestörtning har vi följt utvecklingen i Egypten och sett hur villkoren försämras för de journalister som rapporterar från händelserna” skriver Journalistförbundet.

Förbundet ifrågasätter inte regeringens arbete för att skydda de svenska journalisterna, men uppmanar regeringen att göra ett uttalande.

Annons Annons

”Vi skriver inte det här brevet för att ifrågasätta de åtgärder som svenska regeringen vidtar för att skydda våra kolleger. Journalistförbundet vill uppmuntra till fortsatt oförtrutet säkerhetsarbete. Utöver det praktiska arbetet på plats med att skydda journalisterna såväl som individer som yrkesutövare, anser vi att en markering för den fria journalistiken är nödvändig. Om regeringen i ett land som Sverige, med våra gamla traditioner av öppenhet och yttrandefrihet, i ett uttalande markerar hur viktig den fria journalistiken är för ett lands demokratiska utveckling, är vi övertygade om att det skulle få positivt genomslag.”

Fler avsnitt
Fler videos