Gå direkt till textinnehållet

Journalister utsatta i Libyen

Minst sju journalister saknas i Libyen, rapporterar Committee to protect journalists. De senaste i raden är en brittisk korrespondent från The Guardian. Han hålls av libyska myndigheter, rapporterar den egna tidningen.

Guardian-korrespondenten Ghait Abdul-Ahad tros ha blivit frihetsberövad i närheten av kuststaden Sabratha under måndagen. Sedan dess har han inte hörts av, men enligt The Guardian har utrikesdepartementet i Libyens huvudstad Tripoli bekräftat att libyska myndigheter håller honom.

Han ska ha försvunnit tillsammans med fotografen Andrei Netto från den brasilianska tidningen O Estado de S. Paulo. Enligt CPJ släpptes fotografen igår efter åtta dagar i fångenskap.

Annons Annons

Även flera lokala libyska journalister saknas.

Försvinnandena hamnar i ett extra olyckligt ljus efter rapporterna om de tre BBC- journalister som hölls i 21 timmar och utsattes för tortyr i måndags. Reportern Feras Killani, filmaren Goktay Koraltan och producenten Chris Cobb-Smith har berättat för BBC om skräckupplevelsen då de fördes till en militärförläggning och bland annat utsattes för skenavrättningar. De tre anklagades för att vara brittiska spioner, men enligt reportern Feras Killani visste de som höll dem att de var journalister.
– Jag tror att det var något personligt emot mig. De kände till mig och vilken typ av rapportering jag hade gjort, säger han till BBC.

 

Fler avsnitt
Fler videos