Gå direkt till textinnehållet

Journalister trakasseras inför presidentvalet i Iran

Iranska domstolsverket varnar medier för konsekvenser av kritisk rapportering om presidentkandidaten Ebrahim Raisi, som är domstolsverkets chef, och ser ut att bli diktaturens nästa president.

Inför presidentvalet i Iran den 18 juni har det iranska domstolsväsendet skickat varningar till redaktioner och enskilda journalister om att kritisk rapportering om vissa av presidentkandidaterna kan få konsekvenser. Särskilt känslig är rapporteringen om domstolsverkets chef, överdomaren Ebrahim Raisi, som är en av kandidaterna.

Några av varningarna är vagt formulerade krav på att journalister ska följa lagen när de rapporterar om presidentvalet, vilket fick den iranske journalisten Hormoz Sharifian att, med viss ironi, efterfråga tydligare riktlinjer från domstolsverket:

”Kan ni snälla skicka mig en lista med presidentkandidater som det är tillåtet för oss att kritisera, så att vi kritiserar bara dem?” skrev Hormoz Sharifian i en tweet den 19 maj.

Annons Annons

Enskilda journalister ska också ha utsatts för trakasserier av den iranska cyberpolisen, uppger Internationella Journalistfederationen som i ett uttalande fördömer rättsväsendets trakasserier och påtryckningar mot journalister.

Överdomare Ebrahim Raisi kommer med stor sannolikhet att bli Irans nästa president, rapporterar bland andra New York Times. Samtliga sju kandidater i presidentvalet den 18 juni är ultrakonservativa, samt godkända och utvalda av det icke folkvalda Väktarrådet, men sex av dem anses vara chanslösa mot Ebrahim Raisi.

Raisi är internationellt ökänd för sina brott mot mänskliga rättigheter, framför allt de många barnavrättningar som han i egenskap av chef för domstolsväsendet har godkänt och beordrat de senaste åren. Han ska enligt USA också ha varit en av de ansvariga för massavrättningar av politiska fångar i Iran i slutet på 1980-talet.

Fler avsnitt
Fler videos