Gå direkt till textinnehållet

Pressfrihetspristagare inför rätta i Iran

Niloofar Hamedi och Elaheh Mohammadi ställs inför rätta 29 och 30 maj för sin rapportering om Mahsa Aminis död. Reportrar utan gränser kräver att de omedelbart släpps fria.

”En parodi på rättvisa i ett land där de religiösa ledarna fruktar en oberoende press lika mycket som kvinnor som kräver sina mänskliga rättigheter. Vi kräver att Niloofar Hamedi och Elaheh Mohammadi omedelbart släpps fria”, säger Erik Larsson, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige, i en kommentar.

Niloofar Hamedi arbetade för tidningen Shargh och rapporterade från sjukhuset i staden Kasri där Masha Amini låg i koma innan hon dog. Niloofar Hamedi greps i september 2022. Samma månad greps även Elaheh Mohammedi som arbetade för tidningen Ham Mihan och reste till Masha Aminis hemstad för att rapportera från hennes begravning.

De båda journalisterna riskerar att dömas till döden för att ha hotat den nationella säkerheten och spridit propaganda mot den iranska staten. Enligt Reportrar utan gränser Sverige har varken deras advokater eller familjer fått se underlag till rättegången och de har inte fått träffa sina advokater. I Reportrar utan gränsers pressindex ligger Iran på plats 177 av 180 länder.

Annons Annons

3 maj tilldelades journalisterna RSF Sveriges pressfrihetspris och samma dag fick de Unesco pressfrihetspris.

Fler avsnitt
Fler videos