Gå direkt till textinnehållet

Journalister bakom kupp mot SD

Två journalister har startat Facebookgruppen "Mejla din bild till Jimmie Åkesson", som en reaktion på Aftonbladets artikel om en Sverigedemokrat  fotograferade oliktänkande under Almedalsveckan.

Under Almedalen konfronterade Aftonbladet en person som under Jimmie Åkessons tal fotograderade "meningsmotståndare" för att lägga upp bilderna på nätet.

Åsa Wilson, reporter på ETC Örebro, och Anna Rytterbrant, reporter på Hem & Hyra i Örebro, kom på idén att starta en grupp på Facebook som uppmanar folk att skicka in en bild på sig själva till Jimmie Åkesson.
– Vi tyckte att det var humoristiskt. SD behöver bilder på 94 procent av Sveriges befolkning för att visa alla som inte tycker som de gör. Vi gjorde det för att visa att det är löjligt och ogenomförbart, säger Åsa Wilson, till Nerikes Allehanda.

Gruppen hade ungefär 6000 medlemmar.
Sverigedemokraterna säger att de inte alls sysslar med kartläggning av oliktänkande och att Aftonbladet hittat på det hela.
Åsa Wilson säger att personen som fotograferades i Visby sitter i kommunfullmäktige i Trollhättan och att det finns porträtt av demonstranter på partiets hemsida.
– Om man demonstrerar så är det visserligen en offentlig handling, men om Sverigedemokraterna fotograferar systematiskt är det faktiskt ganska obehagligt, säger hon.

Fler avsnitt
Fler videos