Gå direkt till textinnehållet

Journalist attackerad i London för sin rapportering om Eritrea

Den brittiska frilansjournalisten Martin Plaut blev attackerad utanför British Library i London. Flera personer var inblandade i attacken, som var en hämnd för Plauts rapportering om Eritrea.

I fredags blev Martin Plaut kontaktad av en man som sade sig vilja överlämna information om Eritrea. Plaut har specialiserat sig på Afrikas horn och har de senaste tio åren rapporterat återkommande om Eritrea.

De stämde träff på British Library, men när Plaut anlände till platsen och slog sig ner vid ett kafébord gick mannen till attack och slungade en vätska ur en plastbehållare mot honom. Vätskan bestod av mjölk, mjöl och ägg. Mannen skrek åt Plaut att han var en ”förrädare” och krävde att få veta om han fått betalt från brittiska eller amerikanska myndigheter för sin rapportering om Eritrea. Polis tillkallades och grep mannen, som nu är misstänkt för misshandel.

Händelsen filmades av flera personer som föreföll vara i sällskap med angriparen, och filmer lades sedermera ut på nätet. I lördags tweetade Eritreas ambassadör i Japan uppskattande om attacken och anklagade Plaut för att ha spridit propaganda i nyhetsform.

Plaut säger till pressfrihetsorganisationen Mapping Media Freedom att tweeten oroar honom eftersom den kan ses som en uppmaning till nya attacker.

Fler avsnitt
Fler videos