Gå direkt till textinnehållet

”Jobbet viktigast för journalister på flykt i Ukraina”

På bara en vecka har fler än 50 journalister som evakuerats från krigszonen i östra Ukraina vänt sig till något av de tre nystartade fackliga solidaritetscentrumen i västra delen av landet.

För en vecka sedan öppnade solidaritetscentrumen i Lviv, Ivano-Frankivsk och Tjernivtsi i västra Ukraina. Centrumen drivs av det ukrainska journalistförbundet NUJU med stöd av Europeiska Journalistfederationen, Internationella Journalistfederationen och det ukrainska mediefacket IMTUU. Tanken är att centrumen ska kunna användas som nyhetsrum, men det finns också annat stöd till individuella journalister i nöd.

Hittills har över 50 journalister som evakuerats från östra Ukraina kontaktat solidaritetscentrumen för hjälp, enligt NUJU. 70 procent av dem är kvinnor.

”Journalistflyktingarna som vänder sig till oss har vanligtvis flera olika och stora behov samtidigt, men arbetet kommer först”, säger Lina Kushtj, förstesekreterare i NUJU, i en kommentar.

Annons Annons

En av de journalister som kontaktat solidaritetscentrumet i Lviv den senaste veckan är Tatjana Velyka, chefredaktör för lokaltidningen Huliaipole, 15 mil nordväst om Mariupol. Hon behövde hjälp med att få tag på en laptop och en videokamera. Trots att Huliaipoles redaktion hastigt tvingats evakuera till Dnipro fortsätter tidningen att rapportera inifrån bevakningsområdet på nyhetssajten och via Telegram, uppger Velyka.

Flera av de evakuerade journalisterna saknar arbetsutrustning eftersom deras redaktioner förstörts. Många efterfrågar datorer, kameror, skyddsvästar och hjälmar – men också mediciner, psykologiskt stöd och juridisk rådgivning, enligt NUJU.

Fler avsnitt
Fler videos