Gå direkt till textinnehållet

JO kritiserar portning av SVT

Justitieombudsmannen, JO, kritiserar idrotts- och föreningsnämnden i Göteborg efter händelsen då Sveriges Televisions Uppdrag granskning hindrades att filma vid ett kommunalt möte.

Det var i samband med att Uppdrag granskning i april 2010 tog upp en påstådd muthärva bland tjänstemän inom bland annat idrotts- och föreningsförvaltningen i Göteborgs kommun som programmets reporter Janne Josefsson stoppades av vakter i kommunens lokaler i anslutning till ett öppet sammanträde.

JO skriver att även om utredningen inte visat att nämnden själv skulle ha ställt upp något förbud mot filmning eller ljudupptagning eller om reportern avvisades för att han försökte genomföra en intervju, så måste nämnden hållas ansvarig för att ordningen kring sammanträdet "var så otillfredställande, att den föreledde misstankar om att allmänhetens, inklusive journalisters, rätt till insyn otillbörligt begränsades. JO konstaterar att nämnden vidtagit åtgärder för att något liknande inte ska hända igen men skriver att idrotts- och föreningsnämnden i Göteborgs stad "ska likväl kritiseras för det inträffade".

Fler avsnitt
Fler videos