Gå direkt till textinnehållet

Jan Helin: Kritiken mot Aktuellt berättigad

Jan Helin instämmer i kritiken mot Aktuellts hantering av Nya Tider. ”Ett flagrant exempel på när journalistiken abdikerar från sin roll som sanningssökare” skriver han i DN Kultur.

Det finns inte två sidor av saken i frågan om alla människors lika värde, skriver SVTs programdirektör Jan Helin i DN Kultur om Aktuellts kritiserade intervju med Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk i förra veckan.

”Det går inte att förhålla sig opartisk till den värdegrunden och samtidigt säga sig omfatta den” skriver Jan Helin. Hans kommentar är ett svar till Kristina Lindquist, som kritiserade Aktuellts sändning om Nya Tiders medverkan på Bokmässan i Göteborg i en krönika i DN förra veckan .

Jan Helin ger Kristina Lindquist rätt, och skriver att man borde ha frågat sig vad som är sant om Nya Tider och inte vem som tyckte beslutet att låta dem medverka var bra eller dåligt.

Annons Annons

”Det är ett flagrant exempel på när journalistiken abdikerar från sin roll som sanningssökare, gömmer sig bakom en tunn fernissa av opartiskhet och via en skur av obelagda påståenden i debatten mot sin goda vilja förs in i osaklighetens svarta hål.” skriver Jan Helin.

Aktuellt borde inte ha avstått från att rapportera om Nya Tiders medverkan på bokmässan, enligt Jan Helin, men journalistikens roll i ett sådant här fall är inte att vara moderator i en debatt.

”Vi borde därför ha belyst Nya Tider som publikation, granskat vilka intressen som ligger bakom den och kopplingarna till antidemokratiska, extremistiska rörelser.”

 

Fler avsnitt
Fler videos