Jan Guillou anklagas för forskningsstöld
Guillou-boken "Blå stjärnan" bygger till stora delar på Jan Bergmans fackbok från 2014. Det säger forskaren själv i ett debattinlägg i Expressen. Jan Guillou tillbakavisar anklagelserna i en intervju med Journalisten
Det är i ett debattinlägg på Expressen som regissören och forskaren Jan Bergman går till hård attack mot Jan Guillou. Bergman är författaren bakom boken ”Sekreterarklubben” som handlar om den svenska militära underrättelsetjänsten under andra världskriget.
”Jag har ägnat över 30 år åt forskning i arkiv och intervjuer med de som var med, för jag är en av de få efterlevande till de kvinnor som användes av krigsmakten som agenter, spioner, kurirer, och eskortflickor, under dessa mörka år. ”Sekreterarklubben” var namnet på deras nätverk, och beskriver deras verklighet, en nedtystad kvinnohistoria, i kontrast mot den verklighet som levdes av Maktens Män. För dessa utnyttjade, ibland misshandlade och även våldtagna kvinnor var det viktigt att deras historia berättades på deras villkor, i rätt sammanhang, och av en människa de kände förtroende för.”, skriver Jan Bergman.
Jan Guillou har också, enligt Bergman, skickat ett exemplar av boken till honom och i en handskriven dedikation tackat för hans forskning.
Men Jan Bergman är inte nöjd med hur Guillou skildrat en våldtäkt på en av kvinnorna i Sekreterarklubben.
”Den våldtäkt som en av kvinnorna utsattes för skruvas till av Herr Guillou i spekulativt kommersiellt intresse och blir till ännu en våldtäkt – och drabbar oss efterlevande som ett slag i ansiktet. Jag vet bara en sak – Jan Guillou har aldrig frågat mig om tillstånd att ”låna” så mycket ur min bok”, skriver Bergman.
Jan Guillou själv menar att det är ett femtiotal böcker som ligger till grund för hans verk. De sju, åtta, viktigaste av dem har han också skrivit om i efterordet.
– Jan Begmans är extra viktig eftersom det är den enda boken som existerar i ämnet. Men i historiska verk kan man inte ha copyright på historien, den skapar vi tillsammans med vår forskning. Jag har massa ny forskning i ämnet som också kommer fram i boken, säger Jan Guillou till Journalisten.
Han tycker du exploaterar de här kvinnorna igen?
– Problemet med det avsnittet i Bergmans bok är att han väldigt utförligt skildrar en fruktansvärd historia där tre besökande SS officerare, i en lånad lägenhet i Stockholm, våldtar fyra flickor å det grövsta. Han berättat utförligt hur de äter middag först och hur de klär sig och vad det talar om. Sen går man in för att inleda orgierna i ett annat rum. Men då blir det så kallad svartruta, för att tala TV-språk, och hela det avsnittet är borta ut berättelsen. Sen kommer man tillbaka in när en naken kvinna piskas och blir pinkad på. En romanförfattare kan inte ta bort det. Jag måste försöka göra någon slags berättelse om vad som var så fruktansvärt. Det tycker jag Jan Bergman borde respektera, säger Guillou.
Har du tagit reda på vad som hände i rummet med flickorna?
– Nej, jag har inte pratat med dem. Jag är romanförfattare i det här sammanhanget.