Gå direkt till textinnehållet

Jan Axelsson, SVT: Alla underskattade flexibiliteten

 – Nästan alla mediebedömare underskattade flexibiliteten i traditionell TV och korsbefruktningen mellan gamla och nya medier, säger Jan Axelsson, programdirektör på SVT, efter en tid med ökat traditionellt TV-tittande.(Porträttfoto: SVT)

Vad menar du med att traditionell TV-sändning har uppvisat flexibilitet?

– Att det under senaste decenniet har skett en väldig programutveckling när det gäller berättandet, tilltalet och dramaturgin inom traditionell TV. Det har gjort att vi har kunnat hålla fast publiken trots alla förutsägelser om motsatsen.

Du hävdar att nätet har påverkat traditionella medier. Vad ser du som den viktigaste påverkan?

Annons Annons

– Broadcast har börjat leva alltmer i symbios med nya medier. SVT Play är ju en slags utlöpare av gamla medier, fast levererat på nätet. Sen har snabbheten i de nya medierna påverkat gamla. Den kraften underskattades av alla. På femtiotalet, när TV slog igenom, bedömde många att papperstidningen skulle ha svårt att överleva, men de har hållit ganska länge nu. Publiken är mer eller mindre konstant, men den kan uppenbart hålla uppe intresse för flera medier samtidigt.

Kan det inte också vara så att mediebedömarna ofta har underskattat folks lättja, bekvämlighet, och vad som i praktiken är en förnöjsamhet med envägskommunikation?

– Jo, det är ju inte så att en majoritet i publiken vill plocka ihop en egen TV-tablå – även om det är tekniskt möjligt, och så kommer det att förbli. Men utvecklingen går ändå mot individualisering av utbudet. Sen får man väl konstatera att många tittare ser det som bekvämt och praktiskt att få ett färdigt urval som är paketerat väl, och då handlar det om att vi måste leverera det.

Hur ser du på SVT om tio år, kommer andelen extern produktion att öka?

– Vi kommer att fortsatt ha en stor egenproduktion om tio år. Det ligger i företagets idé att vi gör mycket själva, vi blir ingen ren beställarorganisation. Då skulle vi inte klara att spegla hela landet. Idag ligger extern produktion för allmän-TV på cirka 40 procent, det kommer nog att ligga kvar där.

Vad tyckte du var viktigaste frågan under public Service-dagen?

– Att det breda public service-uppdraget ska behållas. Det är vår uppfattning och det blir den viktigaste frågan nu och under närmaste tiden. Alla undersökningar visar att det finns ett brett stöd hos svenska folket om vikten av ett brett public service-utbud. Förutsättningarna är goda för att det ska finnas kvar.

Fler avsnitt
Fler videos