Gå direkt till textinnehållet

”Jag checkade in på Sveavägen för 2 500 kronor”

Ikväll koras årets bästa gratistidningsjournalistik. Ida Persson är nominerad i kategorin Årets gräv i gratistidning, för sin granskning av hur hyreslägenheter i Stockholms innerstad används som hotell.

Ida Persson gör just nu praktik på SVTs Dokument inifrån, och är tjänstledig från Mitt i fram till juni.

I april förra året publicerade Mitt i Vasastan hennes granskning av hur fastighetsägare i innerstan tjänar stora summor på att förvandla vanliga hyresrätter till hotelliknande korttidsboenden.

Hur kom det här grävet till?
– Det var ett tips. En kvinna ringde mig och berättade att hennes hyreshus hade börjat tömmas på hyresgäster. Namnskyltarna försvann, grannarna försvann på märkliga sätt, städerskor och turister med rullväskor sprang i trapporna. Jag blev väldigt intresserad och började söka på olika sajter, jag hade aldrig hört om det här tidigare. Jag såg att det finns hundratals lägenheter som hyrs ut på det här sättet, för 1 000 till 4 000 kronor per natt. Annonserna låg helt öppna till en början, men när jag hade börjat gräva började flera av dem stängas ned. Det finns massor, säger Ida Persson.

Hur gick du till väga?
– Till en början handlade det jättemycket om att ringa runt till hyresgäster. Ganska många ville inte prata om det, för många hade upplevt sig trakasserade av fastighetsägarna. De driver vräkningsprocesser och är beredda att göra ganska mycket för att bli av med dem. En 80-åring på Söder blev nästan uppsagd som hyresgäst för att han låg på sjukhus en tid.

– Bolagen och fastighetsägarna ville inte prata med mig. Vi testade också att checka in själva. Jag bokade ett rum på Booking.com och checkade in två dagar senare för 2 500 kronor, på Sveavägen. I princip var det ett hotell, knappt några hyresgäster fanns kvar.

Fick granskningen några konsekvenser?
– Hyresgästföreningen och Polisen driver utredningar. Ingen har åkt dit än, men de pågår. Länsstyrelsen har stoppat ett bygge i ett hus på Sveavägen, när en fastighetsägare ville snajda till sitt hotell lite till.

Hur lätt är det att få tid att gräva på en slimmad gratistidning?
– Man får kämpa lite. Göra det på lediga stunder, en kvart här och en kvart där, en del övertid. Men det har också förändrats lite. Nu kan jag få en vecka avsatt om jag har något bra. Det gör all skillnad.

Vad gör du framöver?
– Jag vill fortsätta gräva, det är absolut roligast. I vilken form det blir vet jag inte riktigt. Stockholm är en skitbra stad att gräva i, för det finns så mycket pengar och olika intressen. Det finns mycket kvar att granska.

Här hittar du alla nominerade till priset Årets gratistidning.

Fler avsnitt
Fler videos