Gå direkt till textinnehållet

Israel varnar journalister

Chefen för den israeliska regeringens presskontor går ut med information om att de som deltar i Ship to Gaza-konvojen riskerar att bli utestängda från landet i tio år framöver om de fullföljer uppdraget. (Foto: Ship to Gazas hemsida)

I meddelandet uppmanas utgivare att informera sina reportrar att den israeliska försvarsmakten har fått order om att stoppa konvojen. I uttalandet slår Israel fast att flottan är en farlig provokation som organiseras av väst och islamistiska extremister för att hjälpa Hamas.

width=93Kyrkans Tidnings reporter Helena Hägglund är just nu i Aten och åker ut med skeppet mot Gaza någon gång under den kommande veckan.

Hur ser du på det här?

– Jag tycker att det är allvarligt att man pekar ut journalister specifikt och ger oss specifika varningar och bestraffning om att utföra sitt jobb, det är väldigt upprörande.

Är du orolig för att inte kunna komma in i Israel på tio år?

–  Orolig och orolig. Man får ju lita på vad de säger och att de kommer fullfölja sitt hot. Det är ju väldigt allvarligt att hota med att hindra journalister från att kunna utföra sitt jobb i landet, inte bara nu utan även tio år framåt i tiden.

Vilket skepp ska du åka med?

– Det är fortfarande oklart, men det är två skepp med norrmän, greker och svenskar på och något av de skeppen ska jag åka med.

När tror du att ni kommer iväg på skeppet?

– Det är väldigt osäkert. Men förhoppningsvis så blir det någon gång under veckan. Det är ju generalstrejk här nu måndag och tisdag så det är lite svårt att säga när exakt vi åker.

Fler avsnitt
Fler videos