Gå direkt till textinnehållet

Ingrid Carlberg om Akademiens konferens för det fria ordet: ”Nu finns hoten även i demokratier”

På onsdag håller Svenska Akademien en konferens om hoten mot det fria ordet. ”Vi ser att yttrandefriheten är under stark press i hela världen”, säger moderatorn Ingrid Carlberg.

På onsdag arrangeras konferensen Thought and Truth under Pressure, om dagens hot mot yttrandefrihet och demokrati.

Journalisten, författaren och Akademiledamoten Ingrid Carlberg är organisatör moderator tillsammans med filosofen Åsa Wikforss.

Ingrid Carlberg berättar att hon varit med och planerat konferensen sedan sitt inträde i Akademien för drygt två år sedan.
– Idén kläcktes av ständige sekreteraren Mats Malm 2020 när Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj var satt under press av myndighterna i Belarus och riskerade arrestering innan hon lämnade landet.

Annons Annons

Konferensen skulle ha hållits för ett år sedan, men sköts upp på grund av pandemin.

– Ämnet har inte blivit mindre relevant, säger Ingrid Carlberg.

Sex internationella talare medverkar – Timothy Snyder, Yirgalem Fisseha Mebrahtu, Cathrine Thorleifsson, Sofi Oksanen, Peter Pomerantsev och Arundhati Roy. Svetlana Aleksijevitj har dock behövt ställa in sin medverkan.

Varför behövs den här konferensen?
– Vi ser att yttrandefriheten är satt under stark press i hela världen idag, på ett sätt som inte var fallet för säg tio år sedan.Vi diskuterar inte längre bara det strypta fria ordet i totalitära stater, utan också den oroande utvecklingen vad gäller yttrandefriheten i demokratier, säger Ingrid Carlberg.

– Vågen av hatspråk och desinformationskampanjer, som i vissa fall är medvetna försök att underminera yttrandefriheten, är ett stort problem. När man skruvar upp tonläget och sprider falska påståenden skapar man polarisering och intolerans. När röster tystas av rädsla är det en viktig varningssignal.

Varför är det här ett ämne för Svenska Akademien?
– Vi har alla som medborgare i en demokrati ansvar att vårda tonläget och ta tillbaka makten över ordens betydelse, inte dras med i vågen av förgrovat språk. Att vårda språket är också en av Akademiens viktigaste uppgifter.

– Att yttrandefriheten står ohotad är grunden för alla skapande verksamhet och kvalitetslitteratur. Vi är ingen yttrandefrihetsorganisation, men det här är kärnvärden för Akademien.

Vilken skillnad hoppas ni att en konferens kan göra?
– Den här förändringsprocessen är ganska långsam, sker steg för steg. Därför är det viktigt att tidigt ta upp och diskutera de processer som är i rullning, medvetandegöra. Vi vill lyfta upp frågan och stimulera debatten.

Vilka hot mot yttrandefriheten ser du i Sverige?
– Journalisters utsatthet för hat och hot är ett tydligt exempel, liksom tendensen till självcensur. Vi ser också tecken på att ett förgrovat språk sprider sig från sociala medier in i det offentliga samtalet. Vi måste se upp där. Valrörelsen 2022 hade ett nytt, oroande tonläge.

UR kommer att sända konferensen i efterhand. 

Fler avsnitt
Fler videos