Gå direkt till textinnehållet

Ingen dömd för massakern på journalister i Filippinerna

Än har ingen ställts inför rätta för morden på de 32 journalister som dödades i massakern i Maguindanao-provinsen på Filippinerna den 23 november 2009, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Ekots reporter Nils Horner har träffat Myrna Reblando, som miste sin man Alejandro Reblando, tidigare reporter för nyhetsbyrån AP, i massakern. Hon kämpar för att de misstänkta ska ställas inför rätta och har tillsammans med några andra anhöriga till offren träffat Filippinernas president Benigno Aquino.

Enligt Ekot sitter flera av de anklagade till massakern häktade medan andra är på flykt. Filippinernas president har lovat att alla skydliga ska straffas, men Myrna Reblando tvivlar.

Massakern i Maguindanao-provinsen inträffade då journalisterna färdades i en konvoj mot staden Shariff Aguak där politikern Ishmael "Toto" Mangudadatu skulle deklarera sin kandidatur till provinsguvernör. Shariff Aguak är centrum för den politiskt mäktiga Ampatuan-klanen, som misstänks ligga bakom massakern. Läs mer om massakern här.  

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos