Gå direkt till textinnehållet

Inga löften från kulturministern

Inga löften om framtiden, men tidningarna i Gävle var glada att kulturministern Alice Bah Kuhnke tog sig tid att besöka redaktionerna för att se hur journalister jobbar.

Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg slängde ut en inbjuda till kulturministern på Instagram, att det skulle vara roligt om Alice Bah Kuhnke besökte Gävle.

– Vi tycker det var roligt att hon tog sig tid att komma på besök och se hur journalister jobbar, hur vi arbetar med livesändningar, online, med opinionsmaterial och insändare. Vi ville visa bredden på det vi gör. Hon var uppriktigt intresserad av mediefrågor, säger Helena Nyman, Arbetarbladets chefredaktör.

Efter rundvandringen var det en diskussion med Mittmedias ledning, de två tidningarnas chefredaktörer och en facklig representant om framtiden för lokaljournalistiken, upplagetappet och att större aktörer påverkar annonsintäkterna.

– Hon fick förhoppningsvis en bild hur realiteten ser ut.

Kom hon med några konkreta förslag till hur man ska lösa krisen inom dagspressen?
– Nej. Hon hänvisade till Medieutredningen och att vi skulle vara aktiva när utredningen kommer och ska ut på remiss. Inga löften gavs.

I en debattartikel som undertecknats av flera Mittmediachefer föreslår de att presstödet går till ägarbolag som Mittmedia, hellre än till deras olika tidningar. Mediecheferna påpekar att Sveriges Television och Sveriges Radio erbjuder publiken gratis nyheter på nätet samtidigt som Mittmedia försöker ta betalt för samma sak.

”Det är inte jag som fördelar licensmedlen men vi säger inte nej till några typer av intäkter för att bedriva bra journalistik. Men jag noterar att vi kan göra det som public service gör. Och public service kan göra saker som vi kan göra. Så man behöver fundera på hur det här uppdraget ska se ut. Kan man omformulera det?”, säger Anna Gullberg till SVT.se.

Fler avsnitt
Fler videos