”I Paris gråter man öppet på gatorna”
Terrorattackerna i Paris präglar såklart medier över hela världen. Men hur är det att jobba på plats? Vi ringde Matilda Nyberg, live-reporter på Expressen TV. Hon har precis åkt från Paris till Bryssel där en stor polisinsats pågår just nu.
Hur är läget i Bryssel?
– Det beror på var i Bryssel du befinner dig. Men i området Molenbeek där IS rekryterat mycket de senaste åren och där Coulibaly (en av terroristerna i Charlie Hebdo-attackerna red.anm) köpte sina vapen är det rörigt och pågår en stor polisinsats där även militären är på plats. Det är också extremt mycket medier här och privatpersoner som följer händelserna. Man har spärrat av stora områden här i dag.
Beskriv scenariot. Märker man av någon rädsla?
– Jag tycker inte man märker av rädsla på det sättet, varken i Bryssel eller Paris. Jag skulle beskriva det mer som att folk är öppna med sin sorg. Framför allt i Paris gråter man öppet på gatorna och det pågår högljudda diskussioner om vad man ska göra åt problemen. Det här kan beskrivas som ett nationellt trauma och jag tror det är viktigt för folk att få bearbeta det. Det här har utvecklats till ett krig, säger man. Folk ser på de här händelserna annorlunda än efter Charlie Hebdo. I Bryssel är det inte lika påtagligt eftersom det inte hände här, utan här pratar man mer om varför jihadisterna kommer just från det här omårdet.
Har det uppstått några situationer som varit skrämmande?
– Nej inte riktigt. Man är ju på ett sätt lite distanserad från det här när man jobbar. Man får ett adrenalinpåslag såklart men jag har aldrig känt att det varit hotfullt. Redaktionen hemma är också väldigt mån om att stötta oss och prata om situationen, vilket känns bra.
Hur stort är medieuppbådet just nu?
– Det är helt enormt. Jag har aldrig sett något liknande. Det är samma sak i Paris, det är medier från hela världen här och man parkerar sändningsbussar mitt på gatorna. Det är starka lampor överallt på kvällarna och hundratals mediehus på plats.
Hur ser en arbetsdag ut för dig?
– Vi jobbar nästan dygnet runt och kör sändningar från tidig morgon till sena kvällar. Medan en sådan här händelse pågår vill man såklart vara en del av allt.
Hur gör man för att dra fram egna nyheter i allt detta?
– Det går, men framför allt gäller det just nu att hitta personer som drabbats eller har någon koppling till händelserna. Man kan uppleva att det finns en viss rundgång i medierna, att en person intervjuas i en tidning och sedan dyker upp överallt. Men det är inte omöjligt.
– Just nu handlar ju rapporteringen mycket om att hänga med i allt som händer och vara snabb. I ett senare skede kan man börja fokusera mer på att hitta egna saker och inte bara enskilda egna vinklar.