Gå direkt till textinnehållet

”Hur hoppar jag av det dåligt betalda viket?”

Lön och Las är ämnena som dominerat samtalen till Journalistförbundets förhandlings- och vikariejour under sommaren. Men ingen har frågat om den extrema värmen.

– Lönefrågorna är allra vanligast. Vad ska jag ha för lön som sommarvikarie, eller bara på ett vikariat. Det är mest unga, men också erfarna journalister som ska omförhandla eller byta tjänst, säger Lennart Kuick som suttit på förhandlingsjouren merparten av sommaren.

Frågor om lasproblematik och företrädesrätt är också ofta förekommande enligt Kuick.

– Sen är det en del oklara anställningsförhållanden. I början av sommaren är det många frågor om hur man hoppar av ett kontrakt man skrivit på, man har kanske skrivit kontrakt med Mittmedia för en skitlön, och så hör SR av sig och ger ett jobb med bättre lön. Där har arbetsgivaren inte riktigt fattat att det nya avtalet gör att man kan säga upp sig på ett sätt man inte riktigt kunde förut, på en månad. Och är det maj och man ska börja 1 juni och inte har börjat – vad ska arbetsgivaren göra annat än att bli sur?

Annons Annons

Frågor från långtidssjuka som upplever att företaget inte tar ansvar för rehabilitering på det sätt man borde förekommer på sommaren precis som övriga årstider, konstaterar Lennart Kuick.

Uppsägningsförhandlingar har också förekommit under sommaren, just nu främst på tidskriftssidan.

Hur är det med värmen då, inga samtal om oacceptabel arbetsmiljö?
– Nej, jag har bara haft 30 grader själv… men jag har inte fått några samtal om värmen. Jag antar att folk bara inser: vad kan man göra? Jag har en fläkt och två stora kylburkar här, det har inte sänkt det en grad, så jag vet inte.

Fler avsnitt
Fler videos