Gå direkt till textinnehållet

”Hotet mot den fria journalistiken är Årets mediehändelse”

Ottars chefredaktör Ida Måwe tycker att hotet mot den fria journalistiken, och mot public service är Årets mediehändelse.

Årets scoop: Spiralkampanjen. Danmarks Radios avslöjande om hur danska läkare, under 60- och 70-talet, tvångsatte in spiraler på tusentals grönländska kvinnor för att begränsa populationen.

Årets flipp: Ottars höstnummer på tema ”vithet & rasism” som blottlägger den strukturella rasism vi vita utsätter icke-vita för. Numret kom ut precis när det behövdes som mest.

Årets flopp: Valrörelsen där SD satte agendan, och både andra partier och medierna hakade på. Rasismen normaliserades. Var fanns partiledardebatterna som fokuserade på lösningar på klimatkrisen?

Årets journalist: Alla ambitiösa frilansjournalister, vikarier och projektanställda som kämpar på och levererar trots otrygga arbetsvillkor.

Årets mörkläggare: Ryska regimstyrda medier som dagligen mörkar sanningen och sprider lögner om kriget i Ukraina.

Årets mediehändelse: Hotet mot den fria journalistiken, och mot public service, som kommer allt närmare.

Årets nyhetshändelse: Den feministiska revolutionen som pågår i Iran, och alla som kämpar för frihet och får betala med sina liv.

Årets citat: ”Hatet sätter sig i kroppen. Och i själen.” Helle Klein på Tidskriftsgalan om hatet och hoten hon fått utstå. 

Fler avsnitt
Fler videos