Gå direkt till textinnehållet

Hot mot journalist ledde till fängelse

Den 20-årige man som hotade Kvällspostens reporter Anders G Karlsson med yxa har dömts till åtta månaders fängelse för bland annat olaga hot.

Den 20-årige man som hotade Kvällspostens reporter Anders G Karlsson med yxa har dömts till åtta månaders fängelse för bland annat olaga hot.

Det långa fängelsestraffet beror på att 20-åringen även dömdes för misshandel av en avhoppad nynazist och hot mot två ordningsvakter.

Tingsrätten i Hässleholm dömde även 20-åringen att betala 5 000 kronor i skadestånd till Anders G Karlsson.

Annons Annons

Tingsrätten tänkte först inte betala ut skadestånd för kränkning, men ändrade sig och skriver i domen att man måste beakta att Anders G Karlsson och kollegan ”som journalister har till uppgift att bevaka även sådana företeelser i samhället som innebär att de utsätter sig för vissa risker”.

Den 15 maj åkte Anders G Karlsson och en kollega till Ljungbyhed för att göra ett reportage om hur orten hade förändrats sedan ledaren för den nynazistiska organisationen Blood and Honour hade bosatt sig där.

Organisationen är kända för att sprida så kallad Vit maktmusik.

När Anders G Karlsson och fotografen körde förbi ledarens hus blev de jagade med en yxa av den nu dömde 20-åringen.

Under rättegången påstod 20-åringen att han kastade iväg yxan för att inte skrämma reportrarna.

Något som Anders G Karlsson anser är lögn och som inte heller tingrätten i Hässleholm trodde på.

Efter händelsen i Ljungbyhed fick Anders G Karlsson några hot från den nynazistiska organisationen. Men det har inte hindrat honom från att fortsätta att bevaka och skriva om nynazister.

– Efteråt var jag skärrad. Men det gick över. Det går inte att gå omkring och tänka på det hela tiden. Jag låter inte händelsen påverka mig, säger Anders G Karlsson.

pj@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos