Gå direkt till textinnehållet

Hon värnar om djuren

Ingrid Andersson, frilansjournalist från Båstad, har fått ett stipendium från Växjö Djurskyddsförening på 50 000 kronor.

Ingrid Andersson, frilansjournalist från Båstad, har fått ett stipendium från Växjö Djurskyddsförening på 50 000 kronor.

Varför har du sökt stipendiet?

– Jag har skrivit granskande artiklar för Ridsport, bland annat om oacceptabla transporter av slakthästar från Sverige till Italien. Jag fick höra talas om en rapport som Eurogroup for Animal Welfare gjort där de beskrev hur levande hästar transporterades. Sverige har ett lågt slaktpris på hästar och det kan därför löna sig att slakta hästarna i Italien.

Har dina artiklar fått någon uppmärksamhet utanför Ridsports läsekrets?

– Det blev en del uppmärksamhet när nyheten publicerades 1996. Jag kontaktade också dåvarande jordbruksminister Annika Åhnberg som tog upp frågan i EUs ministerråd. För EU var det här ingen nyhet men de fick i alla fall ytterligare en påstötning. Problemet är att Italien stödjer den här handeln.

Hur ska du använda pengarna?

– Jag vill fortsätta kartlägga transporterna. Bland annat har jag hört att England ska ha en bestämmelse som säger att man inte får frakta levande hästar under ett visst värde ut ur landet. Jag vill ta reda på om det stämmer och vem som i så fall kontrollerar att det efterlevs.

– Jag vill också informera om hur man ska ta hand om sina djur. Det finns andra sätt att avliva sin häst än att skicka den levande till Italien. Jag har bland annat skrivit ett par artiklar under vinjetten På hästarnas bakgård, där jag tagit upp de här frågorna och skrivit boken Hästägarens handbok tillsammans med en veterinär. Min grundinställning är att alla djur ska slaktas i sitt hemland.

Fler avsnitt
Fler videos