Gå direkt till textinnehållet

Hjärnan ska gå på högvarv

Karin Gyllenklev är programledare för ett nytt P3-program som ska blanda forskning och humor.  - Vi ska blanda lättsamt och svårt, lyssnarna ska utmanas och hjärnan gå på högvarv, säger hon. Foto: Mattias Ahlm/SR

Karin Gyllenklevs parhäst i programmet Institutet med Karin och Jesper är komikern Jesper Rönndahl, känd från bland annat Pang Prego i P3. De tio programmen kommer att sändas under sommaren med början 13 juni.

Blir forskning lättare att ta till sig med humor?

– Ja, jag tror att det kan vara ett bra hjälpmedel. Men framför allt jobbar vi mycket med att använda case, personliga berättelser som triggar lyssnaren att vilja veta mer om ett ämne. Till exempel en kvinna som hör genom foten: det låter ju jättekonstigt, då vill i alla fall jag veta mer, hur tusan går det till, säger Karin Gyllenklev.

Kommer ni att ta upp andra, lättsammare, ämnen än till exempel P1s vetenskapsprogram, eller handlar det mer om ett annat tilltal?

– Tilltalet blir definitivt annorlunda. Skillnaden från P1s vetenskapsradio är också att vi inte kommer att vara lika nyhetskopplade, utan utgå från olika teman, som "oändligheten". Vi kommer att presentera jätteskild forskning men som ändå hänger samman. Lite som SVTs Kobra, hoppas jag.

– Vi tar upp seriös forskning men också udda forskning. Vi vill göra snackisar, folk ska sitta vid middagsbordet och berätta om vad de hört. Fast det ska inte bara bli lättsamt och flummigt, vi vill göra det svårt också, utmana läsarna. Hjärnan ska på högvarv.

Du går från P1 och vetenskapsnyheterna till P3. Vad innebär det för dig som journalist?

– Ganska mycket. Det här är ett helt nytt program, vi har inga färdiga mallar att utgå från utan skapar dem hela tiden. Det ger en större frihet i sättet att arbeta. Det är också första gången jag är programledare. Det som liknar i arbetssättet är att vi precis som Vetenskapsradion försöker ge en bild i folks huvuden när vi berättar om något nytt, något folk kan relatera till. Det jobbar vi mycket med just nu.

Vilken är målgruppen?

– Allt från de redan vetenskapsintresserade till de som inte trodde att vetenskap kunde vara intressant. Alla, alltså.

Institutet med Karin och Jesper görs av produktionsbolaget Munck.

Fler avsnitt
Fler videos