HD fastställer dom mot vårdbolagschefer för brott mot meddelarskyddet
Högsta domstolen slår fast den fällande domen mot en chef och en HR-representant på vårdbolaget Attendo för brott mot repressalieförbudet i meddelarskyddet i fallet med visselblåsaren Stine Cristophersen.
Såväl tingsrätt som hovrätt har tidigare slagit fast att Attendocheferna agerade brottsligt när de pandemivåren 2020 delade ut en erinran till vårdbiträdet Stine Cristophersen efter att hon i Expressen larmat om bristande smittskydd på ett äldreboende.
Domen fastställs nu av HD, som dömer de två Attendocheferna till dagsböter för brott mot lagen om meddelarskydd i vissa enskilda verksamheter.
Domen kan bli vägledande eftersom det är första gången lagen prövas i HD, rapporterar SR Ekot.
Den välkomnas av Journalistförbundet:
– Det är en viktig dom på flera sätt. Den skickar en tydlig signal om vikten av att respektera repressalieförbudet och det faktum att anställda i privata vårdföretag faktiskt har rätt att uttala sig i media. Den visar också värdet av att vi har meddelarskydd inom privat vård, skola och omsorg, säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert i en kommentar.
Högsta domstolen konstaterar i domen att en varning som en arbetsgivare ger en anställd för att hon använt sin meddelarfrihet kan innebära att arbetsgivaren gör sig skyldig till en straffbar åtgärd – om varningen har ”ett påfallande skarpt budskap”. I Attendofallet fick Stine Cristophersen ett dokument där det bland annat angavs att hon brutit mot sina skyldigheter i anställningsavtalet genom illojalitet, att detta skadat företaget, och att företaget erinrade om att ett brott mot anställningsavtalet ytterst kunde leda till uppsägning eller avskedande.
”Högsta domstolen bedömer sammantaget att meddelandet hade ett påfallande skarpt budskap och att det därför var fråga om ett straffbart meddelande av en disciplinpåföljd”, skriver HD i ett pressmeddelande.