Gå direkt till textinnehållet

Hårdnande pressklimat i Ungern

Coronapandemin har förvärrat pressfrihetsläget i världen.     – Ungern är i princip en diktatur, säger statsvet­ar­professorn Staffan I Lindberg.      Vi har besökt den regeringskritiska nyhetssajten Szabad Pecs som med små resurser gräver fram nyheter som ofta får genomslag i riksmedier.  

Redaktionen ligger två trappor upp i ett hus i centrala Pecs, som domineras av en rehabiliteringsmottagning. Kontoret är inte mer än tio kvadratmeter och tvärs över korridoren har albanska konsulatet en låst dörr med en röd skylt, men några representanter för Albanien har aldrig synts till, får vi veta.

Här bland bergen i sydvästra Ungern pågår en stillsam men ändå dramatisk kamp för en fri press i ett land där det nationalistiska regeringspartiet Fidesz successivt skaffat sig en allt större kontroll över medierna. Szabad Pecs, där szabad står för ”fri”, består av tre personer som mot alla odds driver en fristående och oberoende nyhetssajt med fokus på lokala och regionala frågor, men även frågor på riksplanet.

Pecs är en gammal gruvstad med drygt 150 000 invånare, rik på monumental arkitektur men där också bostadskasernerna från kommunisttiden sticker upp över horisonten. I dag domineras staden av universitetet med anor från 1300-talet och som svensk upplevs Pecs lite som en mix mellan någon ort i Bergslagen och Uppsala. Progressiv, absolut, men också lite bedagad.

Annons Annons

Huvudstaden Budapest ligger tre timmar bort med tåg men nyheter som redaktionen grävt fram sedan starten i april 2017 har förhållandevis ofta fått genomslag i riksmedier. Szabad Pecs har en budget på 3 000 euro i månaden som till stor del täcks av enskilda bidrag från läsare och hemliga finansiärer som inte gärna skyltar med sitt engagemang. Crowdfunding har löst ett par akuta kriser. I julas låg sajten nere en kort period i brist på pengar men är nu igång igen.

– Det är stor brist på oberoende nyhetsorgan i Ungern och vår sajt fyller ett absolut tomrum. Vi drivs av journalistiken, men också av att vi ser hur medier som står Fidesz nära undviker att ställa kritiska frågor. Kanske är det också ett rent etiskt och idealistiskt ställningstagande, säger Attila Babos som vi träffar tillsammans med kollegan Erwin Güth.

Attila Babos hejdar sig ett ögonblick men lägger efter en stunds tvekan till att han har ett skäl till, en liten son som han vill ska växa upp i ett samhälle som präglas av den öppenhet som Ungern saknar idag.

Kort efteråt, när skymningen börjat lägga sig, bryter Attila Babos upp från kontoret och vårt samtal för att livesända från stora torget i Pecs där kulturarbetare samlats till en demonstration. Det blir sex minuter på Facebook där Szabad Pecs har 12 000 följare. Egentligen är det fler, säger Erwin, men att öppet följa en regeringskritisk nyhetssajt på Facebook kan vara känsligt i Ungern.

– Det finns en utbredd rädsla att det kan påverka ens karriärmöjligheter, det räcker för många. Vi vet att vårt arbete riskerar våra chanser till andra jobb, men vi har än så länge försörjt oss och vi har andra frilansjobb vid sidan om, berättar han.

Yttrandefriheten och pressfriheten är inskrivna i den ungerska författningen, men Ungern är samtidigt ett postkommunistiskt land som i expressfart omdanades för att kvalificera sig för EU-medlemskap 2004. Sedan Viktor Orbáns och Fidesz maktövertagande 2010 har regeringen stärkt sin kontroll över rättsväsendet, utbildningssystemet och medierna.

I Reportrar utan gränsers pressfrihetsranking återfinns Ungern på 87e plats. 70 procent av medierna står regeringspartiet Fidesz nära.

Journalisters och andras insyn i offentliga institutioner har minskat och en ny medielag som antogs 2010, samma år som Pecs var Europas kulturhuvudstad, har fått kritik inte minst från EU. Under 2016 stängdes den största oberoende nyhetstidningen Nepszabadsag och 2018 följde flera andra efter. Ett statligt medieråd som utses på nio år kan döma medieföretag och journalister till höga böter och har även till uppgift att nominera chefer till statsägda medier.

När vi ber att få besöka och ställa frågor till det statsägda public-service-bolaget MTVA i deras komplex i nordvästra Budapest får vi inte komma dit. När vi mejlar frågorna dröjer det två veckor innan svaret kommer. Det som först verkade vara en ren formalitet visar sig plötsligt omöjligt. Svaret blir nej.

– Förvånar mig inte, kommenterar Lászlo Lengyel, företrädare för det ungerska journalistförbundet, som är ansluten till internationella journalistfederationen.

Han är bekymrad över situationen i Ungern. På förbundets sajt på nätet illustreras pressfriheten av en dagstidning slagen i handbojor. Oberoende tidningar har lagts ner samtidigt som myndigheter och andra statliga organ styr sina annonspengar mot statligt kontrollerade medier. I våras samlades nära 500 regeringsvänliga medier i en nybildad koncern – Kesma – som står regeringspartiet nära. Enligt Lászlo Lengyel har det lett till att medierösterna på landsbygden blivit mer eller mindre unisont regeringsvänliga.

– Det är därför nyhetssajter som Szabad Pecs är så viktiga. De är oberoende och har dessutom försökt organisera ett nätverk av oberoende medier, säger Lászlo Lengyel.

Han ser inte många ljuspunkter framöver. Journalistkåren i Ungern är splittrad på flera organisationer, hans egen har bara 1 500 medlemmar varav 500 är aktiva. Kampen för pressfrihet har fått stå tillbaka för bland annat lönefrågor och yrkesvillkor. Många äldre journalister i kåren har ett förflutet från kommunisttiden medan de yngre värnar om sina jobb och sina karriärer i branschen.

– Tyvärr tror jag inte att en förändring är i sikte, och om den kommer så tror jag att den måste komma uppifrån med politiska förändringar och inte underifrån från vare sig journalistkåren eller från allmänheten.

Samtidigt har trycket från omvärlden på Ungern hårdnat.

Människorättsorganisationer har i rapport efter rapport riktat hård kritik mot utvecklingen i landet men den har klingat ohörd även när den kommit från EU.

På hemmaplan har emellertid de genomförda lokalvalen visat att Fidesz inte är osårbart trots starkt stöd i senaste parlamentsvalet 2018. I de lokala valen förlorade Fidesz makten i Budapest och i ytterligare ett 20-tal större städer, bland dem Pecs.

Attila Babos säger att det spridit sig en politisk trötthet bland många ungrare som vill se förändring, men vad det på sikt kan komma att innebära för pressfriheten i landet återstår att se.

Han berättar att han efter lokalvalet blev stoppad på gatan och gratulerad av läsare som gav Szabad Pecs beröm för att Fidesz åkt ut ur stadshuset. Han blev först överraskad och sedan förlägen, berättar han.

– Det är ett missförstånd att vi skulle drivas av någon politisk agenda. Vi försöker efter bästa förmåga berätta nyheter om vad som händer i Pecs och får det konsekvenser på det politiska planet så må det vara hänt.

                                                                             ROLF LUNNEBORG

Fotnot: Reportaget från nyhetssajten Szabad Pecs redaktion i Ungern gjordes innan coronapandemin brutit ut i Europa.

 

Fler avsnitt
Fler videos