Gå direkt till textinnehållet

Hård kritik mot TV-chefs ursäkt

Ett inslag i Värmlandsnytt fick höga kommuntjänstemän från Karlstad att kräva ett möte med ansvarig utgivare. Dagen därpå sändes en offentlig ursäkt. Klubben fördömer nu chef­ens agerande.

Ett inslag i Värmlandsnytt fick höga kommuntjänstemän från Karlstad att kräva ett möte med ansvarig utgivare. Dagen därpå sändes en offentlig ursäkt.
Klubben fördömer nu chef­ens agerande.

Förra torsdagen gick Journalistklubben ut med en skrivelse till ansvarig utgivare Niclas Brunell, i vilken man protesterade mot ursäkten. Klubben krävde också en principiell överenskommelse med ledningen för att undvika att något liknande ska hända igen.

– Vi tycker inte att det är acceptabelt att ursäkten sändes innan ansvarig reporter hade fått ta del av innehållet. Dessutom innehöll den sakfel, säger Louise Sandborg, sektionsordförande i Journalistklubben på Sveriges Television i Karlstad, och fortsätter:

Annons Annons

– Det är viktigt att säga att klubben inte tar ställning i sakfrågan, utan protesterar mot själva hanteringen.

Tisdagen den 9 oktober sände Värmlandsnytt ett inslag om civil olydnad. Reporter Frank Stenström intervjuade två ungdomspolitiker, Mathilda Hansson, ordförande i Ungdomsfullmäktige samt vice ordförande Max Patzauer. De fick svara på frågor som om det var rätt att hundratusen amerikaner vägrade kriga i Vietnam, samt varför Tyskland röstade fram Adolf Hitler i allmänna val. Intervjuerna illustrerades med krigsbilder från bland annat Vietnam och nazi-Tyskland.

Dagen efter inslaget kontaktades Niclas Brunell av Karlstads kommunledning som ansåg att inslaget gick för hårt åt de båda medverkande. Enligt uppgifter ska de ha krävt en ursäkt, samt hotat med att anmäla inslaget till Granskningsnämnden.

Ytterligare en dag senare lade Brun­ell ut en ursäkt på webben, och beslöt också att den skulle sändas. Protesterna internt blev högljudda. Stämningen på redaktionen är infekterad, enligt Frank Stenström.

– Det råder stor förvåning över att tre kommunala topptjänstemän i princip kan tvinga till sig en ursäkt, utan att inslaget berör dem och utan att Brunell själv kontrollerat fakta med de två medverkande, säger Frank Stenström, som själv anmält inslaget till Granskningsnämnden.

– Jag vill få till en prövning för att ta reda på om inslaget strider mot SVTs sändningstillstånd och Radio-och TV-lagen.

Cathrine Magnusson, redaktör den aktuella kvällen, hade inga betänk­ligheter att sända inslaget.

– Nej, jag känner inte att vi gjorde fel. Jag insåg att bilderna var starka, därför bestämde jag att i påannonseringen varna för känsliga bilder.

När inslaget sändes satt Niclas Brunell bredvid Cathrine Magnusson, utan att reagera. Han tillät också inslaget vid den senare sändningen. Först när han uppvaktades av kommunledningen ändrade han tvärt uppfattning. Själv vill han inte svara på frågor:

– Inga kommentarer förrän det är behandlat i Granskningsnämnden.

Redaktör Birgitta Ekbladh vägrade först att sända ursäkten med motivering att inslaget var korrekt och välbalanserat, men Brunell insisterade.

Yrkesetiska nämndens ordförande Rino Rotevatn reagerar starkt.

– Som jag ser det är det en dödsynd att inte backa upp sin reporter. Det är väldigt anmärkningsvärt och kränkande för de personer som är inblandade.

– Ännu märkligare är det att ansvarig utgivare inte ger kommentarer. Vi journalister kräver insyn och öppenhet, men hur ska vi med trovärdighet i behåll begära att andra i ansvarspositioner ska kommentera, när vi själva inte gör det? I förlängningen väcker det här frågan om public service självständighet. Om det går så här lätt att få in en ursäkt, blir i alla fall jag orolig, säger Rino Rotevatn.

kh@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos