Gå direkt till textinnehållet

Här är journalisterna som bokdebuterar i vår

Malin Ullgren debuterar med en Madame Bovary-doftande roman, Marja Grill har skrivit en reportagebok om placerade barn och HVB-hem.

I dagarna kom Svensk Bokhandels katalog Vårens Böcker 2024. Flera journalister finns – som vanligt – bland debutanterna. SVT-grävaren Marja Grill är en av dem. I april kommer hennes Varför dog John Walter? ut, en reportagebok om placerade barn och HVB-hem.

– Jag har fått följa John Walters föräldrar Hanna och Hans-Erik och granskar vad som hände honom och vad som gick fel, parallellt med andra omhändertagna barn jag mött i min roll som granskande reporter på SVT Nyheters grävdesk, berättar Marja Grill.

Hon har också intervjuat forskare och försöker reda ut vad som inte fungerar i systemet idag och varför. 

Annons Annons

När bestämde du dig för att skriva den?
– Det var min förläggare på Bonnierförlaget Forum som kontaktade mig och frågade om jag hade något jag tyckte att det behövdes en bok om. Och det hade jag.

SVT Nyheter Västs reporter Valeria Helander kommer ut med en reportagebok i ett närliggande ämne: I statens våld (Fri tanke). Boken som är skriven tillsammans med Sabina Björk kartlägger övervåld och sexuella övergrepp på statliga ungdomshem i SiS regi.

Kulturjournalisten Selma Brodrej begår bokdebut med essäsamlingen Testosteron (Atlas), som utlovas ”granska en mansroll och en könsmaktsordning i förändring”.

DN Kulturs Malin Ullgren har skrivit romanen Förhöjningen (Albert Bonniers förlag) som hon i SvBs katalog beskriver som sprungen ur flera års umgänge med Flauberts Madame Bovary.

Aftonbladet Sports reporter Anna Andersson har skrivit en reportagebok om sin nu tjugo år gamla passion för motorsporten Formel 1: Cirkus Formel 1 (Bazar).

SVT-reportern Lena Pettersson debuterar som 60-åring med Skuldsatt (Norstedts), en granskning som beskriver hur politiska beslut och en driven finansbransch har gjort svensk skuldlagstiftning extrem.

”Den som jobbat som tv-journalist i dryga 25 år har bit för bit förstört sitt skriftspråk. (…) Att jag skulle författa en bok var alltså aldrig aktuellt. Men så dök det upp ett ämne som inte ville lämna mig i fred”, skriver Pettersson i Vårens Böcker 2024.

SR-journalisten Niclas Albertsson debuterar i mars med romanen Eldflugan, Wapi förlag.

Krimreportern Karl Enn kommer ut med reportageboken Den sista sommaren på Mondial förlag, om dödsskjutningen av tolvåriga Adriana.

Journalisterna Carolina Jemsby och Karin Mattisson ger i januari ut reportageboken Ånger, också på Mondial. Boken handlar om transvård och ånger, ett ämne de tillsammans gjort programserien ”Tranståget” om, för Uppdrag granskning.

 

Fler avsnitt
Fler videos