Gå direkt till textinnehållet

Hans Rosling läxar upp journalister

Ett klipp som nu får stor spridning i sociala medier visar hur professor Hans Rosling läxar upp en dansk journalist i direktsändning. ”Man kan inte använda sig av medier om man ska förstå världen”, säger Rosling.

Det är i en intervju i danska DR 2 som Hans Rosling pekar på en rad punkter där medier missar att visa de framsteg som görs bland världens fattigare länder.

”Om man tror att större delen av världens befolkning är jättefattiga, flickorna går inte i skolan, barnen vaccineras inte och här är de rika länderna och sen försöker de komma dit som flyktingar. Då vet man inte hur det är (…). De går i skolan, de är vaccinerade och de har tvåbarnsfamiljer (…) Antal barn på jorden har slutat öka därför att de allra flesta använder preventivmedel och det visste inte Danmarks journalister när jag frågade dem idag”, säger Rosling.

Professorn menar vidare att medier är för dåliga på att rapportera kring de framsteg som görs i länder som Indien och Indonesien. Även rapporteringen kring Nigeria, som kretsar kring Boko Harams framfart kritiseras. Rosling menar att inga medier rapporterar om den minskade barnadödligheten och snabba ekonomiska tillväxt som finns i Nigeria.

Annons Annons

Se hela klippet här (öppnas via facebook)

Fler avsnitt
Fler videos