Gå direkt till textinnehållet

Handels annons för tuff för NT

Östgöta Correspondenten anklagar i en rykande ledare sin östgötska presskollega Norrköpings Tidningar för att tysta demokratisk debatt. Orsaken är att NT stoppat en annons där Handels kräver högre lön för sina medlemmar. – Man kan inte börja att censurera bort åsikter man inte gillar i annonser om det inte rör sig om förtal eller något annat brottsligt, säger ÖCs chefredaktör Gunilla Bejbro-Högfeldt.

Östgöta Correspondenten anklagar i en rykande ledare sin östgötska presskollega Norrköpings Tidningar för att tysta demokratisk debatt. Orsaken är att NT stoppat en annons där Handels kräver högre lön för sina medlemmar.

”Det är bara att konstatera att Norrköpings Tidningar har skämt ut sig. Chefredaktörer som ser det som en uppgift att tysta demokratisk debatt är en skam för presskåren.”

Så avslutar ÖC den 17 mars en ledarartikel där man levererar en svidande kritik mot moderata NT och dess chefredaktör Karl-Åke Bredenberg, som sägs inte leva upp till uppgiften att värna det fria ordet.

Annons Annons

Karl-Åke Bredenberg har motiverat sitt beslut med att politisk debatt på annonsplats skulle gynna de ekonomiskt starka intressena.

ÖC misstror argumentet:

”Att en tidning som på ledarplats utmärker sig som en av de mest mörkblåa tidningarna i Sverige skulle brinna för dem som är ekonomiskt svaga torde komma som en överraskning för de flesta.”

“Man kan inte censurera åsikter man inte gillar i annonser”

ÖCs chefredaktör Gunilla Bejbro-Högfeldt säger sig vara förvånad över Bredenbergs ställningstagande i vad hon anser vara en yttrandefrihetsfråga.

– Man kan inte börja att censurera bort åsikter man inte gillar i annonser om det inte rör sig om förtal eller något annat brottsligt.

Hon anser dock att man kan ha en etisk policy om att inte ta in exempelvis porrannonser.

– Men jag har inte sett något uttalande av Bredenberg där han buntar ihop den sortens annonser med åsiktsannonser.

Karl-Åke Bredenberg säger till Journalisten att NT i likhet med andra tidningar tar in åsiktsannonser från till exempel partier, fack och andra organisationer. Annonsen från Handels var dock speciell, anser han

– Det var en debattliknande annons och sånt material vill jag ha på debatt- eller insändarsidor.

Gunilla Bejbro-Högfeldt har svårt för att förstå Bredenbergs distinktion. Hon anser det i stället uppenbart att hans beslut i stället beror på att Handels annons strider mot Bredenbergs egen politiska uppfattning.

SvD ville ha annonsen

Både NT och ÖC är tidningar som på ledarplats tagit politisk ställning för det borgerliga lägret. Men medan NT har partibeteckningen moderat kallar sig ÖC oberoende borgerlig.

Såvitt Handels pressansvarige Sven Lindberg vet är Norrköpings Tidningar den enda tidning som stoppat annonsen.

– Stenbecksägda Metro har haft den. Från Svenska Dagbladet ringde de och undrade om vi inte ville annonsera där också. Andra tidningar har gjort en strikt kommersiell bedömning av saken.

hl@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos