Gå direkt till textinnehållet

Han smutskastas av Kina efter sin krönika

UPPDATERAD. Efter en krönika i Journalisten om den fängslade förläggaren Gui Minhai kommer ett mejl från Kinas ambassad, som smutskastar skribenten Kurdo Baksi. "De vill eliminera min trovärdighet inför uppdragsgivarna", säger han själv. 

Det var i en krönika på Journalisten som författaren, journalisten och debattören Kurdo Baksi uppmärksammade att det gått 70 månader sedan regimen kidnappade Gui Minhai utanför bostaden i semesterorten Pattaya, Thailand.

”Den enda anledningen till att Gui Minhai sitter bakom galler är att han har använt sig av den grundläggande mänskliga rättigheten – yttrandefriheten. Men den gäller förstås inte i kommunistregimens Kina, inte ens om man är svensk medborgare”, skriver Kurdo Baksi.

I ett mejl som undertecknats av Kinas ambassad i Sverige, och bland annat skickats direkt till Journalisten och Kurdo Baksis privata mejladress, går regimen till attack mot publiceringen.

Annons Annons

Det kallas ”förvrängning av fakta”, ”smutskastning”, och ”hatkampanj”. Ambassaden framhåller också att Gui Minhai, enligt dem, frivilligt ansökt om att avsäga sig sitt svenska medborgarskap.

Till Journalisten säger Kurdo Baksi att det inte finns någon anledning att tvivla på att mejlet kommer direkt från ambassaden.

– Nej, det här brevet kommer från ambassadens adress, all min kunskap om de här frågorna säger att det är så. Att det inte finns någon kontaktperson eller nummer att ringa är också klassiskt i sådana här fall, säger Kurdo Baksi.

Även om han har blivit trakasserad förut av Kina så menar Kurdo Baksi att det här är ett steg åt fel håll. Bland annat är det här första gången som de har mejlat till hans privata adress.  

– Det som är obehagligt är formen och inte bara innehållet. Sedan tidigare är jag den journalist som man har skrivit flest elaka kommentarer om på sin hemsida, men att de även skickar det här till några av mina potentiella arbetsgivare är nytt. De vill eliminera min trovärdighet inför arbetsgivarna.

I mejlet skriver ambassaden också om det man upplever som “en ökande kriminalitet i Sverige” och en försämrad säkerhet, som man också kopplar ihop Kurdo Baksi med.

– De vill gärna passa på att svartmåla Sverige i sådana här brev och våra värderingar som yttrandefriheten och pressfriheten. Precis sådana uttalanden som man även kan läsa i deras inhemska tidningar, säger Kurdo Baksi.

Vad gör du åt det här?

– Jag kommer samråda med jurister för att ta reda på om det här kan vara förtal sen får vi se om det blir rättsliga åtgärder eller inte.

Mejlet gällande Kurdo Baksi är en regelrätt attack mot en enskild journalist, menar Journalistens chefredaktör Helena Giertta.

– Kinesiska ambassaden har under ambassadör Gui Congyou lagt sig  i alltmer vad medier och journalister skriver i Sverige. Det handlar inte om att bemöta felaktigheter utan att sprida sin propaganda. Attacken mot Kurdo Baksi är en eskalering av deras metoder, säger Helena Giertta.

Hur då?

– Kurdo Baksi framställs bland annat som medskyldig till att brottsligheten ökar i Sverige. Det är ju förstås helt uppåt väggarna. Sedan upprepar de ständigt att Gui Minhai frivilligt avstått sitt medborgarskap i Sverige, trots att ingen i Sverige eller vår ambassad ens fått träffa honom. Det är alltså ett mycket tveksamt påstående. 

– Det är dags för Sverige att visa vad vi tycker om Kinas beteende och visa hem Gui Congyou, fortsätter Helena Giertta.

Journalisten har bett om en intervju med ambassaden om frågor som berör kidnappningen av Gui Minhai och anklagelserna mot Kurdo Baksi.

I ett mejlsvar skriver ambassaden att de kan acceptera en intervju "om andra frågor". 

"Ambassadör Gui Congyou och ambassaden har flera gånger förklarat sanningen om Gui Minhais fall till svenska medier, exempelvis SVTs 30 minuter. Du kan titta på det för referens", skriver de.

Fler videos
Fler avsnitt