Gå direkt till textinnehållet

Han hotas till döds efter satirteckning

Efter en satirteckning dödshotas Mahmoud Abbas, som bor i Sverige, av det man tror är anhängare till Saudiarabiens prins Mohammed bin Salman. Abbas berättar för Journalisten att han är van vid hat, men att teckningen inte alls föreställer det svansen tror att den gör. 

The European Federation of Journalists (EFJ) och Journalistförbundet går ut gemensamt och fördömer hat- och hot drevet mot satirtecknaren Mahmoud Abbas, skriver EFJ på sin sajt.

Mahmoud Abbas är av Palestinskt ursprung och bor i Sverige. Teckningen som avses publicerades den 21 april och handlar om kollapsen av oljepriser. I teckningen springer en person i typiskt arabiska kläder ned för en backe med en rullande oljetunna bakom sig.  

Teckningen (se bild nedan) blev viral på Twitter i Saudiarabien och har identifierats som prins Mohammed Bin Salman av anhängare, som menar att den hånar gulfstaten. 

Annons Annons

Enligt EFJ finns dödshot riktade mot Mahmoud Abbas via sociala medier där man bland annat kallar honom terrorist.  

Bild: Rubriken på teckningen är skriven på arabiska och lyder Oljeprisernas kollaps, uppger Mahmoud Abbas.

Journalisten har intervjuat Mahmoud Abbas som berättar att han har mottagit över en miljon hatkommentarer.

– Ja, jag blev förvånad över antalet hot efter en karikatyr, säger Mahmoud Abbas.

– Men som karikatyrtecknare är jag van vid många typer av hot, tillägger han.

Mahmoud Abbas uppger att teckningen inte föreställer prins Salman. 

– Teckningen är inte avsedd att vara Muhammed Bin Salman, utan vara en representation av Gulf-situationen och dess påverkan på oljekrisen, säger han. 

En polisanmälan har nu lämnats in med hjälp av det svenska Journalistförbundet. Både de och EFJ fördömer handlingarna. 

– Vi står solidariskt med Mahmoud Abbas. Satirtecknare har blivit en måltavla för autokratiska regimer, säger generalsekreteraren för EFJ Ricardo Gutiérrez till EFJ. 

Journalistförbundets Ulrika Hyllert kallar attackerna mot Mahmoud Abbas för oacceptabla. 

– Det här är inte bara en attack mot Mahmoud Abbas utan ett hot mot pressfriheten. Vi fodrar att polisen utreder det här och gör deras yttersta för att se till att han skyddas, säger hon till sajten.

Fler avsnitt
Fler videos