Gå direkt till textinnehållet

Hälsingetidningar får egna chefredaktörer – men fyra tjänster bort

Samtliga Bonniertitlar i Hälsingland får en egen chefredaktör och bemanningen utökas på Ljusdals-Posten. Men organisationen ska också bantas med totalt fyra tjänster, enligt ett nytt förslag från ledningen.

För en knapp vecka sedan berättade Journalisten om Bonnier News Locals (fd Mittmedia) omgörning i Dalarna, där man satsar på fler lokala reportrar och fyra nya chefredaktörer.

Nu fortsätter arbetet med att decentralisera den gamla Mittmedia-organisationen och den här gången handlar det om Hälsingetidningarna. 

För första gången på över tjugo år ska nämligen Ljusdals-Posten få en egen chefredaktör samtidigt som redaktionen ska utökas. Även Ljusnan, Hudiksvalls Tidning och Söderhamns-Kuriren ska få egna chefredaktörer.

Annons Annons

Den nya organisationen, som ska börja förhandlas nu på torsdag, förväntas vara på plats 1 september.

Syftet med den föreslagna förändringen är att tydliggöra det lokala ansvaret för det journalistiska innehållet och för läsaraffären. 

– Med engagerade journalister hoppas vi att med större lokal närvaro kunna göra vår ofta unika lokaljournalistik ännu bättre. I förlängningen är vår förhoppning att det gör våra redan starka varumärken, oavsett publiceringsplattform, ännu starkare – och därmed tryggar hållbarheten för journalistiken i Hälsingland, säger Carl-Johan Bergman, biträdande affärschef i Mittmedia i ett pressmeddelande.

Samtidigt som Hälsingland delas upp i fyra enheter så behåller man den gemensamma sajten helahälsingland.se, som samlar materialet från de fyra tidningarna. Även funktioner som printhantering, bilagor, opinion och kultur kommer fortsatt att skötas gemensamt.

Förändringen betyder också att organisationen bantas med fyra tjänster, idag vakanta.

Lars Sundin är journalistklubbens sektionsordförande för Hälsingetidningarna. Han har varit med så länge att han minns när organisationen såg ut precis som det här nya förslaget, runt millenieskiftet.

– Det här blir precis som det var innan man bildade det som kallas Hälsingetidningarna år 2000. Då hade vi fyra chefredaktörer och fyra redaktioner, nu har man gått varvet runt kan man säga, säger Lars Sundin. 

Från klubbens sida ser man både positivt och negativt på förändringarna som planeras.

Eftersom man har haft vad man kallar en välfungerande organisation så kan det vara synd att rubba den, menar de. Men man välkomnar också en tydligare satsning på redaktioner som får mer eget utrymme att bestämma över.

– Ska man fixa någonting som inte är trasigt? Det är lite tudelat eftersom det också har fungerat väl här, säger Lars Sundin.

Vad ser ni för farhågor med förslaget?

– Eftersom vi har en gemensam webb, och sen ska vi få fyra chefredaktörer för de lokala titlarna, så kan det skapa en beslutsstruktur som är lite svajig. Vi ska alltså ha fyra chefredaktörer men en ska vara lite mer chefredaktör än de andra, i alla fall på webben. Det kan bli lite olika bedömningar i en sådan organisation menar vi.

Samtidigt ser klubben också att skulle man göra fyra lokala webbar för hälsingetitlarna så skulle de inte ha nog med journalister för det. 

– Vi skulle inte få några reportrar kvar i princip. 

Ägarna pratar ofta om satsningen på det lokala, samtidigt blir ni återigen färre. Hur ser ni på det?

– Bonnier har en tydlig strategi att alla titlar ska bära sig. Samtidigt blir det ett slags baklängeshjul. Ju färre vi blir så blir det allt svårare att nå ut med journalistiken och att kunna göra den journalistik man vill. När jag började som klubbordförande 2006 var vi 90 journalister i Hälsingland, nu är vi nere på strax över 40. Självklart får det effekt på produkten, säger Lars Sundin.

– Frågan är alltid var går gränsen? Vi har redan nu inte resurser till allt vi vill göra, fortsätter han.

Till Journalisten säger Carl-Johan Bergman att färre journalister aldrig är önskvärt. Men för att anpassa bolaget till förutsättningarna behövs nedbemanningen.

– Därför blir det, som alltid, viktigt att noga utvärdera vilken journalistik som görs och varför för att den ska träffa så rätt som möjligt i läsekretsen. Allt för att säkerställa kvaliteten och till viss del också leveransen av engagerande lokaljournalistik, säger Carl-Johan Bergman.

Fler avsnitt
Fler videos