Gå direkt till textinnehållet

Hallå där, Fredrik Laurin …

… som varit i Kairo och tillsammans med kolleger från USA och Europa lett en kurs för egyptiska och tunisiska journalister. Kursen arrangerades av Arij, en Sidastödd motsvarighet till svenska Gräv.

Vad gjorde ni i Kairo?
– Vi försökte visa journalisterna hur de kan gå in i olika länders bolagsverketsdatabaser för att spåra stulna tillgångar som tidigare makthavare dolt utomlands.

Hur gick det?
– Bra fråga, nästa… Det var frustrerande att se hur präglade journalisterna var av att ha jobbat i 30 år under diktaturer. De var vana vid att ringa makthavare för att få information i stället för att själva gå till källorna.

– Det positiva var att vi lyckades övertyga dem om att det inte är omöjligt att hitta uppgifter om politikers tillgångar via fastighetsregister i exempelvis Kanada. Men de tycker att det är läskigt att behöva ringa internationella samtal och tala engelska, ett språk som de inte riktigt behärskar.

– Vi hittade inte alla pengar vi sökte, men bara att de insåg hur de kunde börja leta var en framgång, att vi kunde ändra deras förhållningssätt så att de själva aktivt började söka information i stället för att vända sig till makthavarna. Det var den starkaste uppenbarelsen för dem.

Hur fria är medierna i Egypten?
– Min bild är att det inte finns några begränsningar. Medierna spelar en avgörande roll. En känd grävande journalist, som tidigare besökt svenska Grävs konferens, har i dag en talk show i TV med en jättepublik.

Fler avsnitt
Fler videos