Gå direkt till textinnehållet

Gröning nobbade P4s sommarprat

Lotta Gröning vägrade göra sommarprogram för Radio Västmanland när kanalen stoppade hennes kritik mot västmanländska medier. – Det tycks finnas en kartell mellan medieföretagen i Västmanland, säger Lotta Gröning.

Expressens krönikör Lotta Gröning bor i västmanländska Norberg där hon också har sina rötter. När hennes lokalradiokanal, SR P4 Västmanland, bad henne göra ett sommarprogram tackade hon ja och skickade ett manus till kanalen.

I manuset tog Lotta Gröning bland annat upp mediesituationen i Västmanland där VLT-koncernen i dag äger alla tidningar.

Hon jämförde med när hon själv började som semestervikarie på Fagersta-Posten och varje dag jagade nyheter för att slå VLT. På samma sätt rådde en hälsosam konkurrens mellan två konkurrerande tidningar på den tiden då hon var politisk chefredaktör på Norrländska Socialdemokraten.

Lotta Gröning återgav i sitt manus också en analys som Hélene Lööv, expert på svensk historisk nazism, gjort för polisens räkning. Lööv noterade att flera tidningar bara hade notiser om kravaller i samband med en demonstration anordnad av främlingsfientliga grupper efter ett hedersmord.

Radio Västmanland mottog först manuset mycket positivt. Men senare lät programchefen Maria Grandin meddela att Gröning i programmet borde ha ett personligare anslag. Grandin rådde också Lotta Gröning att undvika "råsopar" som kunde kräva genmäle från VLT "eller skulle kunna resultera i någon form av anmälan om smutskastning från Sveriges Radios sida mot VLT".

Lotta Gröning mejlade till Radio Västmanland att hon inte gick med på några stora ändringar i sitt manus. Programchefen Maria Grundin svarade: "Vi har ju en del programregler att hålla oss till på radion. Vi har också ett närmare förhållande till olika aktörer i Västmanland, än vad du har."

Senare mejlade Maria Grandin en nerstruken version av Lotta Grönings manus för godkännande. I den nya versionen var både specifik kritik mot de västmanländska medierna och mer allmän mediekritik bortstrukna. Borta var också Hélene Lööv och delar som handlar om hedersmordet.

Lotta Gröning är upprörd över Radio Västmanlands försök att frisera hennes manus.

– Jag satt och gapade när jag läste vad Maria Grandin skrivit, har aldrig varit med om något liknande – och jag har ändå jobbat mycket med lokalradiostationer och gjort sommarprogram – även i P1. Det jag vänder mig mest emot är att de inte ville låta mig kritisera de lokala medierna, säger Lotta Gröning .

Lotta Gröning understryker att Sveriges Radio och Sveriges Television är de enda motpolerna till VLT-koncernen i länet. Hon är betänksam över att P4 Västmanland räds för att VLT kunde tänkas kräva att få in genmäle på grund av vad hon hade tänkt säga i sommarprogrammet.

– Jag har jobbat på Aftonbladets debattredaktion i 13 år och har inte lagt mig i skribentens åsikter så länge de inte är kränkande eller brottsliga. Det som gjorde mig mest upprörd är att man strök kritik som Helene Lööv framfört i en rapport på Västeråspolisens uppdrag.

Programchefen Maria Grandin säger till Journalisten att hon i förhållande till Lotta Gröning har utövat sitt producentskap. I övrigt hänvisar hon till Päivi Hjerp, Radio Västmanlands tillförordnade kanalchef och ansvariga utgivare.

Päivi Hjerp tror att Lotta Gröning missförstod programformen. Sommarprogrammet ska inte vara något debattforum. Missförståndet kan, enligt Hjerp, bero på oklarheter i beställningen.

– Grandin och Gröning borde ha diskuterat igenom programmet noggrant från början och rett ut vad det var vi beställde.

Päivi Hjerp avvisar bestämt Lotta Grönings farhågor om att det finns en "tyst kartell" mellan medierna i Västmanland och hon håller inte med Lotta Gröning om att det blivit tystare och snällare i Västmanland sedan VLT blivit dominerande medieägare i länet.

– Vi på P4 Västmanland konkurrerar med VLT, SVT och riksmedier och har haft flera egna grävande reportage om till exempel skolan, som fått riksgenomslag.

Lotta Gröning delar Päivi Hjerps uppfattning att det finns en mediekoncentration i hela landet.

– Men man talar ofta om Bonniers mediedominans, och inte om hur det ser ut i övriga landet.

Fler avsnitt
Fler videos