Gå direkt till textinnehållet

GP publicerar debattinlägg från extremhögern

Göteborgs-Posten har publicerat en debattartikel undertecknad av företrädare för extremhögern. GPs chefredaktör Cecilia Krönlein försvarar publiceringen i ett blogginlägg. ”Vi är anhängare av yttrandefrihet och en fri debatt” skriver hon.

Debattinlägget handlar om Nya Tiders medverkan på Bokmässan, och är ett svar på det upprop om bojkott av Bokmässan som drygt hundra författare, journalister och kulturarbetare har skrivit under.

"Låt aktörer som är rädda för debatt hålla sig hemma från Bokmässan! Kan de inte delta i åsiktsutbyte har de ändå inget att tillföra" står det i debattartikeln som undertecknats av bland annat Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk och Samtidens tidigare chefredaktör Jan Sjunneson.

Debattinlägget är ursprungligen ett upprop på Facebook som var tänkt att skickas till SVT eller Expressen, men publicerades av GP på webben igår och i dagens papperstidning.

GPs chefredaktör och ansvarige utgivare Cecilia Krönlein försvarar publiceringen i ett blogginlägg.

”När Nya Tider i torsdags inkom med en debattartikel i form av ett svar på detta upprop fann vi det journalistiskt motiverat att publicera deras inlägg. Inte för att vi står bakom Nya Tider, utan för att vi är anhängare av yttrandefrihet och en fri debatt.”

Enligt Cecilia Krönlein har GP kontrollerat faktauppgifterna i artikeln, medan ”åsikter och slutsatser som alltid får stå för debattörerna själva”.

Den version av debattartikeln som publicerades på webben är undertecknad av fler personer än artikeln i papperstidningen. Bland annat av rasbiologer och förintelseförnekare, skriver Medievärlden.

”Vi är medvetna om att det i den långa listan finns personer som i andra sammanhang gett uttryck för antidemokratiska och rasistiska åsikter, men menar att listan har ett värde eftersom den ger en bild av vilka som står bakom och stöttar Nya Tider” skriver Cecilia Krönlein.

En av de personer som skrivit under debattartikeln på webben är nationalekonomen Tino Sandaiji, men han tar nu avstånd från underskriften, skriver Resumé.

"Jag har inte skrivit på debattartikeln på Göteborgsposten, och har bett GP ta bort mitt namn. Jag skrev på ett upprop på Facebook om Nya Tiders rätt att delta på mässan. Det skickades utan att jag kände till det in till GP som signerat debattartikel. Det är inget jag visste de tänkte göra med uppropet, och debattartikeln är inget jag sett eller godkänt i förväg" skriver han på Facebook.

 

Fler avsnitt
Fler videos