Gå direkt till textinnehållet

Gellert Tamas föreslås bli gästprofessor vid JMG

Journalisten och författaren Gellert Tamas föreslås bli ny innehavare av familjen Hjörnes gästprofessur i praktisk journalistik vid JMG.

Gellert Tamas har bland annat skrivit böckerna Lasermannen och De apatiska. Lasermannen har filmatiserats och De apatiska ska bli pjäs och sättas upp av Jonas Hassen Khemiri på Folkteatern i Göteborg. Gellert Tamas har även skrivit reportageböcker och arbetat för TV4s Kalla Fakta och SVTs Uppdrag granskning.

"Hans reportageböcker visar hur långt den granskande, undersökande journalistiken kan nå när den är som bäst – som samtidsskildring och avslöjare av maktmissbruk", säger professor Kent Asp, beredningsgruppens ordförande i ett pressmeddelande.

Syftet med gästprofessuren är att tillföra studenter och lärare erfarenheter och impulser från kvalificerad yrkeserfarenhet. Till innehavare utses den som gjort betydande insatser inom svensk och utländsk journalistik.

Ur motiveringen:
"Det som främst utmärker Tamas journalistiska gärning är hans reporta-geböcker grundade på flerårigt researcharbete och på ett omfattande muntligt och skriftligt källmaterial. Det är det långa formatet av väldokumenterad undersökande journalistik som är Tamas särskilda kännetecken där frågor kring integration, identitet, etnicitet och utanförskap utgör ett genomgående tema i hans berättelser om landet Sverige.".

Fler avsnitt
Fler videos