Gå direkt till textinnehållet

Gaudeamus hotas av nedläggning

Studenttidningen Gaudeamus framtid är osäker. Enligt vikarierande chefredaktören Cornelia Thomasson (bilden) är det oklart vad studentkåren vill med tidningen, om den ska läggas ner eller bli en sajt för information från kåren.

Gaudeamus ägs av Stockholms universitets studentkår och dess existens säkras ekonomiskt genom stöd från universitetet. Var tredje år äskar kåren pengar av Stockholms universitet för sin verksamhet. Summan ligger på 8 miljoner kronor per år och 1,8 miljoner har gått till tidningen Gaudeamus.

Universitet har tidigare i detalj styrt hur pengarna ska användas. Men för några veckor sedan tillkännagav universitetsledningen att finansieringsmodellen kommer att förändras. Det är nu upp till kåren att bestämma hur de vill fördela de 8 miljonerna. Detta har gjort vikarierande chefredaktören Cornelia Thomasson orolig eftersom redaktionen inte känner till vilken inriktning kåren planerar för tidningen.  

Enligt Cornelia Thomasson har alla handlingar rörande Gaudeamus från senaste styrelsemötet sekretessbelagts på begäran av styrelsen.

– Det vi vet är att styrelsen har beslutat sig för en ändring av tidningens inriktning. Det kan röra sig om att papperstidningen läggs ner och bara blir en webbsida, det kan betyda att tidningen blir en kommunikationskanal för kåren och inte längre ska vara granskande och oberoende. Det kan också innebära att chefredaktörens eller reporterns roll tas bort eller ändras. Oavsett vad de tar för slags beslut om tidningen på kårfullmäktige är jag rädd att det blir hafsigt, säger Cornelia Thomasson.

Vid kårfullmäktige den 18 maj tas beslutet om Gaudeamus framtid.

Gaudeamus är redaktionellt oberoende och har funnits i 93 år.

Journalisten har sökt Henric Södergren, ordförande för Stockholms universitets studentkår, för en kommentar.

 

 

Fler avsnitt
Fler videos