Gå direkt till textinnehållet

Gadden vågade berätta det Expressen teg om

Journalistfackets tidning på Expressen avslöjade att en av topparna i tidningskoncernen figurerat i en fastighetsaffär. Aftonbladet gjorde löpsedel av affären men Expressen teg som muren.—Jag tror att Expressen tyckte frågan var för känslig, säger Fredrik Nejman, ordförande i SJF-klubben på Expressen.

Journalistfackets tidning på Expressen avslöjade att en av topparna i tidningskoncernen figurerat i en fastighetsaffär. Aftonbladet gjorde löpsedel av affären men Expressen teg som muren.

—Jag tror att Expressen tyckte frågan var för känslig, säger Fredrik Nejman, ordförande i SJF-klubben på Expressen.

Bonnierdirektör

fick köpa lyxvilla

till underpris

Tjänade 5 miljoner

Den nyheten täckte Aftonbladets förstasida den 22 januari. Aftonbladet avslöjade en nyhet som en kort tid innan hade varit publicerad i Gadden, SJF-klubbens tidning på Expressen.

Gadden har rotat i affärer med kopplingar till Olle Måberg, styrelseordförande i Tidnings AB Marieberg som äger Expressen.

Gadden avslöjar att Olle Måbergs hustru 1986 köpte en lyxvilla av Måbergs dåvarande arbetsgivare, AB Bonnierföretagen. Hustrun betalade 1,6 miljoner.

Men med hjälp av siffror från ett värderingsföretag har Gadden kommit fram till att marknadsvärdet var ungefär 3,8 miljoner. Stämmer det fick Måbergs hustru alltså en “rabatt” på 2,2 miljoner.

Enligt Gadden hyrde Måbergs hustru ut villan till Bonnierföretagen som betalade 160 000 kronor om året för att hon skulle ha sin egen make som inneboende. Företaget betalade även reparationer, el etc. I sin deklaration uppskattade Olle Måberg förmånsvärdet av bostaden, reparationerna etc till 60 000 kronor om året.

Skattemyndigheten menade att det var alldeles för lite och Olle Måberg upptaxerades av länsrätten med 392 000 kronor.

Måbergs hustru gjorde en vinst på 4,8 miljoner när hon sålde villan i somras. Om det skulle slås fast att hon köpt huset för underpris kunde det teoretiskt medföra skattskyldighet för dold löneförmån, men fallet är preskriberat.

Aftonbladet vek två helsidor på bästa nyhetsplats åt Gaddens avslöjande. Expressen skrev inte en rad.

—Kritik mot ägarna är alltid känsligt att skriva om i den egna tidningen. Det spelar ingen roll om det gäller Bonnierföretagen eller Stig Fredriksson i Herenco, kommenterar Fredrik Nejman, ansvarig utgivare för Gadden och reporter på Expressen.

Nejman menar att en av Gaddens uppgifter är just att granska ägarna.

—Det är en trovärdighetsfråga, säger han.

Expressens redaktionschef Lars Näslund viftar bort alla påståenden om att Måberghistorien skulle ha tystats ner.

— Det rör sig om en tolv år gammal, rätt ointressant historia som är okejad av skattemyndigheten. I konkurrens med allt annat material faller den för åldersstrecket.

Aftonbladet tyckte att nyhetsvärdet var så stort att de gjorde löpsedel på det här.

—Det är klart att det är intressant för Aftonbladet att slå mot oss och Bonnierfamiljen, svarar Lars Näslund. Det är uppenbart att det är därför de gör en så stor affär av det här.

—Titta i vårt textarkiv. Vi har skrivit mycket och kritiskt om Bonniers, säger Näslund som framhåller att Expressen rapporterade utförligt när Olle Måberg åtalades för skattebrott i höstas.

Fredrik Nejman berättar att både Gadden och Mariebergs personaltidning Marie haft problem med koncernledningen.

—En gång berättade Marie att sextrakasserier förekommit inom koncernen. VDn Bengt Braun stoppade artikeln före publicering.

Journalisten har utan framgång sökt Olle Måberg.

Fler avsnitt
Fler videos