Fyra tidningar i upprop för pressfrihet i Hongkong

1 juli, 2021

Chefredaktörer för fyra nordiska tidningar uttrycker stöd för medierna i Hongkong och lovar att intensifiera sina granskningar av Kinas övergrepp på pressfriheten.

I ett gemensamt brev riktat till Folkrepubliken Kina går chefredaktörerna för Helsingin Sanomat, Politiken, Aftenposten och Dagens Nyheter till angrepp på Kinas repression och censur.

”Gränsen passerades för länge sedan. Nu får det vara nog. Världen kan inte längre passivt se på när Kina stryper pressfriheten i Hongkong”, skriver DNs Peter Wolodarski, Politikens Christian Jensen, Aftenpostens Trine Eilertsen och Helsingin Sanomats Kaius Niemi i brevet, som publiceras i de fyra tidningarna idag på det kinesiska kommunistpartiets hundraårsdag.

De fyra chefredaktörerna lovar kämpa för en kursändring i Kina.

”Försvaret av den fria pressen är en del av denna kamp. Vi vill inte bara vara en del av detta försvar. Vi vill intensifiera det och öppna våra tidningar för en än mer intensiv granskning av den skrämmande utvecklingen i Hongkong. Vi vill använda den pressfrihet kollegorna i Hongkong förnekas”, skriver de.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies