FS efter revisorernas kritik “De har arbetat för pengarna”
FACKLIGT SJFs förbundsstyrelse går på revisorernas linje och konstaterar att FS-ledamöterna Lasse Andersson och Nils Svensson inte följt reglerna för förättningsarvode.
FACKLIGT SJFs förbundsstyrelse går på revisorernas linje och konstaterar att FS-ledamöterna Lasse Andersson och Nils Svensson inte följt reglerna för förättningsarvode. Däremot anser man att de två faktiskt arbetat för pengarna och kommer därmed inte att begära återbetalning.
Förra veckan kritiserade revisorerna två ledamöter i FS för att de brutit mot reglerna för förättningsarvode. För att beviljas arvode krävs löneavdrag eller jobb under ledig tid, semester eller kompledighet. De kritiserade – Lasse Andersson på Sveriges Radio och Nils Svensson på GP – har heltidstjänster som klubbordförande på sina arbetsplatser.
Till Journalisten säger de att de har fria arbetstider och i princip ingen möjlighet att ta ut övertid eller betalt för helgarbete. Det klubbarbete som inte hunnits med då de jobbat åt förbundet har tagits igen under kvällar och helger, vilket gör att de jobbat mer än heltid. Båda säger också att de inte kan lämna över sitt arbete till någon annan under den tid de tjänstgör centralt i förbundet.
– Det vore orealistiskt. Det tar tid att sätta sig in i en klubbordförandes arbete, säger Svensson.
Lasse Andersson säger att reglerna inte är utformade efter hans arbetssituation.
– Det fungerar om någon arbetar normalt och är borta ett par timmar från arbetet för att jobba fackligt, och någon annan hoppar in på redaktionen. Men det finns ingen annan som kan göra mitt jobb, så det blir merarbete istället.
Andersson hävdar också att han jobbat mycket mer utöver det han debiterat förbundet, och att han nu inte vet hur han ska göra.
– Jag har pratat med min arbetsgivare om att jag – för att följa regelboken – måste anmäla löneavdrag för förbundsarbete, och begära kompensation för de timmar jag sedan måste lägga ner för att hinna med klubbarbetet. De förstår inte vad jag menar. I deras ögon har jag fri arbetstid.
Lasse Andersson tycker också att det i hans fall är praktiskt omöjligt att begära förättningsarvode enligt den praxis som SJF har.
– Jag är ordförande för 31 sektioner och 1 000 medlemmar. Då måste jag vara tillgänglig på exempelvis kvällar. Det är också viktigt att den som jobbar som ordförande inte blir styrd i sitt arbete av arbetsgivaren. Därför ska man ha fria tider och därför skulle det för mig bli absurt att administrera de här arvodena så som SJF kräver.
Han medger dock att han kanske får ta sig en funderare över hur mycket han ska jobba för förbundet centralt.
Nils Svensson har fått positiv respons från sin arbetsgivare då han förklarat hur han måste redovisa för att få förättningsarvode.
SJFs ordförande Håkan Carlson säger att Andersson och Svensson visserligen inte följt reglerna för redovisning, men att de båda jobbat för varenda krona de fått arvode för. I fortsättningen ska dock reglerna följas av alla.
– FS har gått igenom alla räkningar för att se att allt stämmer. Vi tycker det är viktigt att lägga korten på bordet i detta ärende, säger han.