Gå direkt till textinnehållet

Frilanspriset till Schibbye och Persson

De i Etiopien fängslade svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson har tilldelats Frilanspriset av Poppius journalistskola och PP Pension.

Priset togs emot av Linnea Schibbye, hustru till Martin Schibbye, och Anna Roxvall, frilanskollega till Johan Persson.

"Det betyder jättemycket för dem", sade Anna Roxvall, när hon tog emot priset. "Johan Persson kommer att bli jätteglad, eftersom det är första gången han får ett dagarvode". Linnea Schibbye, som på söndag åker till Etiopien för att träffa sin man i fängelset, tillade: "Det känns jättebra".

Frilanspriset går till frilansar som "utfört betydande journalistiska insatser". Prissumman motsvarar varsitt dagsarvode enligt Journalistförbundets frilansrekommendation, 7 112 kronor vardera.

Annons Annons

"När juryn väl satte sig ner för att diskutera var vi snabbt eniga. Det kändes på något sätt givet att de skulle få priset", säger Annicka Flovin, rektor för Poppius och ordförande i juryn, i ett pressmeddelande.

Martin Schibbye och Johan Persson får priset med motiveringen: "För modig, enveten och insiktsfull rapportering från delar av världen som alltför ofta hamnar i medieskugga. Fängslandet av dem visar hur hotad yttrandefriheten är i dessa regioner och har också satt angeläget strålkastarljus på frilansande journalisters utsatta arbetssituation."

 

Fler avsnitt
Fler videos