Gå direkt till textinnehållet

Frilansklubb startar program för nyanlända

Västra frilansklubben har fått 40 000 kronor i bidrag från Västra Götalandsregionen för ett mentorprogram för asylsökande journalister. ”Vi måste göra mer. Jag hoppas fler journalistklubbar vill starta liknande program på fler platser i landet”, säger författaren och frilansjournalisten Olav Fumarola Unsgaard som är en av initiativtagarna.

Västra frilansklubben i Journalistförbundet har fått 40 000 kronor av Västra Götalandsregionen för ”Spår in”, ett mentorprogram för asylsökande journalister. Tre asylsökande har redan fått mentorer genom programmet och totalt har hittills åtta frilansjournalister anmält intresse för att vara mentorer. Man har även blivit en del i regionens nätverk ”Kontur” som har ett liknande program för journalister som har fått permanent uppehållstillstånd och söker jobb via Arbetsförmedlingen.

Inom ramen för programmet ska Västra frilansklubben arrangera seminarier och workshops samt föreläsningar med journalister som lyckats ta sig in på arbetsmarknaden, både frilansar och anställda.

– Den viktigaste delen av programmet blir vår databas där vi kan matcha nyanlända med mentorer. Vi frilansjournalister sitter på branschkunskap och kontaktnät som nyanlända journalister behöver för att komma in på arbetsmarknaden, säger Olav Fumarola Unsgaard.

Annons Annons

Hur kom du på idén till att starta ett mentorprogram?
– Det var i samband med att jag engagerade mig i Refugees Welcomes välkomstkampanj för nyanlända som jag kom till insikt om att det även behövdes andra insatser, men på lite längre sikt. Vi måste göra mer. En kväll kom jag i samspråk med en kollega som invandrat som berättade hur svårt det var att komma in på arbetsmarknaden utan branschkontakter, och så föddes idén till att para ihop nyanlända journalister med etablerade. Det är ett spontant pilotprojekt.

Vad hoppas du att projektet ska leda till?
– Att fler nyanlända journalister får möjlighet att jobba som journalister i Sverige, förstås. Att hitta journalistjobb via Arbetsförmedlingen är näst intill hopplöst. Man behöver föra samtal med uppdrags- och arbetsgivare om vilka möjligheter som finns att ta emot nyanlända på arbetsplatserna. Det är ju en naturlig roll för en journalistklubb att föra samtal med arbetsgivare om rekryteringar, så jag hoppas att fler journalistklubbar vill göra liknande satsningar på fler platser i landet.

Fler avsnitt
Fler videos