Gå direkt till textinnehållet

Frilansar med aktiebolag kan permittera sig själva och få stöd

De frilansjournalister som har aktiebolag eller handelsbolag kan korttidsarbeta och få stöd från staten. Samtidigt framkommer nu att företag kan få utnyttja korttidspermittering för uppsagda personer under uppsägningstiden.

Tillväxtverket som hanterar frågorna som rör lagen om korttidsarbete kom på tisdagen med ett nytt besked som kan underlätta för de frilansjournalister som har aktiebolag. De skulle kunna omfattas av stödet för korttidsarbete om de har drabbats av krisen. Därmed skulle de kunna gå ner i arbetstid med 20, 40 eller 60 procent och få statlig ersättning som motsvarar över 90 procent av den reguljära inkomsten.

De flesta frilansar har dock enskild firma och kan inte permittera sig själva och få stöd. I den enkätundersökning som Journalistförbundet genomförde förra veckan bland frilansar uppgav 23 procent av de svarande att de hade aktiebolag.

I dag kom ytterligare en ändring i regelverket, vilket gör att uppsagda medarbetare kan omfattas av korttidsarbete.

Annons Annons

– Nu kommer arbetsgivare att kunna få stöd för korttidsarbete gällande även uppsagda medarbetare men då ska medarbetaren ha ordinarie lön och ersättningar under uppsägningstiden – för att inte riskera att få en lägre a-kassa, säger Katarina Dahlskog, förbundsjurist på Journalistförbundet.

Fler avsnitt
Fler videos