Fotografer borta från SVT

17 november, 2015

Journalisten TV Allt fler redaktioner bantar sina fotoavdelningar och skär i sin bildbudget. På SVT har man nu tagit bort den rena fotografrollen på de lokala stationerna och i stället utbildat 110 personer till videojournalister. Vi åkte till Falun för att ta reda på varför?

I vårt reportage om bildjournalistikens tillstånd i Sverige (Journalisten nummer #13) har vi bland annat besökt Sveriges Television i Falun. Precis som på övriga lokala SVT-stationer är nu den rena fotografrollen borta på företaget. I stället har man utbildat 110 personer till så kallade VJs. 

En av dem som fått den nya rollen som produktionskoordinator är Niklas Hermansson på SVTs redaktion i Falun. Han är utbildad fotograf och var tidigare anställd som fotograf och redigerare i Falun.

– Det jag är bra på och utbildad som, fotograf och redigerare, det slänger man bort. I stället ska jag sitta och titta på en programmerad skärm där man trycker på en knapp för varje steg i sändningen. Det skulle man kunna lära en apa att göra, säger han bland annat. 

Vi lät SVT Faluns redaktionschef Nina Funke svara på kritiken.

Taggar: SVT, Falun, fotografer

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Journalisten TV

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies