Gå direkt till textinnehållet

Fotograf vann i HD

En svensk fotograf har av Högsta domstolen fått rätt att stämma ett norskt bolag i Sverige för att företaget utan tillstånd publicerat hans bild på Internet.

Den svenska fotograf Michael Engström stämde det norskt företaget Tylden & Co för att de utan tillstånd använt sig av en bild på sångerskan Kikki Danielsson, som ursprungligen togs för omslaget till CDn ”Vad livet har att ge”. Fotot användes vid marknadsföringen av CDn på företagets hemsida i Norge.  

Tylden & Co hänvisade till att de ingått ett avtal med Bert Karlssons skivbolag Marianne om utgivning av Kikki Danielssons CD i Norge och att de därför hade rätt att använda promotionsmaterial för CDn. Enligt Michael Engström har Marianne sålt bilden vidare till Norge utan hans vetskap.

Michael Engström förlorade såväl i tingsrätt som hovrätt med motivering att stämningen skulle ske i Norge. Detta trots att skivbolaget använt bilden på sin hemsida som via Googles svenska sökmotor kom högst upp på sökningarna av porträttbilder.

Annons Annons

Högsta domstolen gjorde en annan bedömning och hänvisar till att innehållet på en sajt i princip kan nås av ett obegränsat antal internetanvändare överallt i världen. Målet återförs därför till Stockholms tingsrätt.

– HDs beslut innebär att upphovsmän i fortsättningen nu har en chans att beivra upphovsrättsliga intrång i den ideella rätten genom att kunna stämma i Sverige och inte behöva föra tvisten i motpartens hemländer. HDs prejudicerande ställningstagande är något som upphovsmännen längtat efter och kämpat för i flera år i olika mål, säger Staffan Teste, Bildombudsmannen AB, ombud för fotografen.

Fler avsnitt
Fler videos