Gå direkt till textinnehållet

Förslag på ny upphovsrättslag får underkänt av Journalistförbundet

Journalistförbundet är kritiskt till slutbetänkandet om en ny upphovsrättslag som Justitiedepartementet presenterade på fredagen.

I ett pressmeddelande säger Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén att upphovsrättsutredningen har misslyckats med att "förstärka den enskildes möjligheter till försörjning och till kontroll över sitt material".

Journalistförbundet anser att utredningen vill förskjuta makten till de stora företagen på de enskilda upphovsmännens bekostnad. Förbundet har i sitt remissvar tidigare kritiserat hanteringen av kapitel tre i Upphovsrättslagen, som handlar om möjligheten att träffa avtal för den enskilde upphovsmannen. Journalistförbundet anser att den enskilde behöver ett förstärkt skydd, "så att det inte som i dag träffas avtal där en enskild upphovsman tvingas att överlåta alla rättigheter för att få ett uppdrag".

"Vi har i dag en ormlig konkurrenssituation på den kreativa marknaden, där individen/upphovsrättsmänniskan har stora svårigheter att hävda sig mot de stora medieföretagen. Utredaren vill ytterligare förstärka denna orättvisa på en marknad som redan domineras av oskäliga avtal dikterade av storföretagen mot den enskilde småföretagaren", säger Agneta Lindblom Hulthén i pressmeddelandet.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos