Gå direkt till textinnehållet

Förbundets anställda får resa i första klass

Anställda i Journalistförbundet har rätt att resa i första klass medan många av medlemmarna åker i andra klass.Enligt Journalistförbundets resepolicy, som gäller förbundsstyrelsen och anställda, bokas resor med tåg i affärsklass, det vill säga första klass. Flygresor däremot ska bokas till lägsta möjliga pris.

Anställda i Journalistförbundet har rätt att resa i första klass medan många av medlemmarna åker i andra klass.
Enligt Journalistförbundets resepolicy, som gäller förbundsstyrelsen och anställda, bokas resor med tåg i affärsklass, det vill säga första klass. Flygresor däremot ska bokas till lägsta möjliga pris.

I biljettpriset för tågresa i affärsklass med X 2000 ingår bland annat mat, tidningar och uppassning.

En sådan biljett från Stockholm till Göteborg kostar 1265 kronor vilket är 33 procent dyrare än andra klass.

Annons Annons

Aftonbladets klubbordförande Calle Söderberg ifrågasätter det rimliga i att förbundets anställda och förtroendevalda reser på bättre villkor än medlemmarna.

– Det är lite direktörsstil att glida in i första klass, tycker Calle Söderberg. De som jobbar på Journalistförbundet borde använda andra klass, det är vad som gäller för oss på Aftonbladet när vi är ute och reser.

Andra medieföretag som reser med andra klass på tåg är bland annat SVT, Sveriges Radio, UNT och Expressen (resor under 60 mil) medan exempelvis Dalarnas Tidningar och Sydsvenskan medger första klass om journalisterna arbetar under resan.

Av några slumpvis tillfrågade fackförbund uppger SIF, HTF och Kommunal att de åker första klass. TCO och SKTF reser i normalfallet i andra klass.

Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén tycker att den nuvarande policyn är bra.

– Om våra medarbetare kan arbeta i lugn och ro under resan så tror jag faktiskt att förbundet tjänar på det.

sw@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos