Förbundet stöttar strejkande kollegor på NRK

17 maj, 2018

Svenska Journalistförbundet stöttar strejken vid NRK. När strejken går in på sin tredje dag är NRKs utbud kraftigt reducerat, men vissa nyhetssändningar går fortfarande ut.

Journalisten har tidigare berättat om strrejken vid NRK där 1 700 personer har gått ut i strejk för bland annat högre löner.

Strejken får även stöd av det svenska förbundet. ”Det är lätt att sympatisera med kraven som vårt systerförbund lagt fram. Vi stöttar kollegorna i deras kamp för bättre villkor”, säger ordförande Jonas Nordling i en kommentar på förbundets hemsida.

NRKs utbud är kraftigt reducerat under strejken men det sker vissa kortare nyhetssändningar, med nyheter från NTB och andra byråer, skriver norska Journalisten. I tisdags läste exempelvis nyhetsdirektören Marius Tetlie upp nyheter i NRK Dagsnytt, vilket Norsk Journalistlag (norska förbundet) kallar ”strejkbryteri”.

NRKs juridiske direktör Olav Nyhus säger i samma artikel att principen att en en chef kan utföra strejkande journalisters jobb ”är tydlig”.

Taggar: NRK, Strejk

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies