Gå direkt till textinnehållet

Framtiden för Journalisternas hus blir kongressfråga

Journalistkongressen kommer att få ta ställning till om Journalistförbundet ska sälja fastigheten på Vasagatan i Stockholm.

Förbundsstyrelsen uppger i ett förslag till kongressen att styrelsen visserligen har mandat att fatta beslut om försäljning av förbundets fastighet, men eftersom det handlar om stora värden vill förbundsstyrelsen ”i ett tidigt skede be kongressen om vägledning”. Journalisten berättade om försäljningsplanerna i somras.

Fastigheten värderades i december förra året till 260 miljoner kronor och utgör 75 procent av förbundets tillgångar. Enligt en prisbedömning från en mäklare i september 2021 skulle ett försäljningspris kunna bli 370 miljoner kronor, enligt förbundsstyrelsen.

Förbundsstyrelsen vill ha möjlighet att sälja huset eftersom man vill minska risken i låsta tillgångar och kunna använda avkastning till den fackliga verksamheten.

Journalistförbundets kanslipersonal lämnar Journalisternas hus nu i september och kommer i stället att sitta i fackförbundet Visions lokaler på Kungsgatan i Stockholm, vilket Journalisten berättat om. 

Fler avsnitt
Fler videos