Gå direkt till textinnehållet

Fokus creddade inte Fantomen-klubb

I en tvåsidig artikel om Fantomens 60-årsjubileum använde Fokus både fakta och bilder från boken Fantomen – från lila vålnad till blågul hjälte, utgiven av entusiastklubben Scandinavian Chapter. Men boken nämns inte i artikeln, trots att klubben bearbetade bilderna speciellt åt Fokus.

I samband med serietidningen Fantomens 60-års jubileum gav entusiastklubben Scandinavian Chapter ut en bok om seriehjälten för egna pengar. Scandinavian Chapter fick en förfrågan från Fokus om ett recensionsexemplar, eftersom tidningen enligt mejlet ville ”göra ett uppslag om Fantomen med anledning av 60-årsfirandet och er bok.”

Boken skickades som PDF till redaktionen, men tidningen bad då om ett exemplar av boken som levererades till redaktionen. Senare bad Fokus också Scandinavian Chapter om bilder från boken, som några medlemmar i klubben bearbetade för tryck och skickade till Fokus.

– Vi är en ideell klubb, så de medlemmarna arbetade med det på sin fritid, säger Brian Jensen, en av författarna och projektledarna för boken.

Annons Annons

Men när uppslaget om Fantomen väl kom i Fokus nummer 46 nämndes inte boken någonstans, trots att alla bilder och delar av texten är direkt hämtade från boken.

– Det borde givetvis ha framgått, vi kan bara be om ursäkt för detta. Det kommer att finnas en tydlig rättelse långt fram i tidningen i nästa nummer, säger Martin Ahlquist, chefredaktör på Fokus.

När Scandinavian Chapter kontaktade Fokus om artikeln tidigare fick man svaret att en källhänvisning till boken skulle ha funnits med, men har fallit bort.

– Att vår bok endast skulle vara en källa bland andra till en allmän artikel om Fantomen framgick inte i tidigare mejl. Att förvänta sig att vi skulle ställa upp med så mycket egen tid, ett gratisexemplar av boken samt originalfiler från vår bok till en artikel som inte på något vis var tänkt att handla om vår bok tycker vi är väldigt märkligt, skriver Andreas Eriksson, en av projektledarna för boken, i ett mejl till Journalisten.

Martin Ahlquist håller med Andreas Eriksson om att boken inte bara var en källa bland andra.

– Vi är jättetacksamma för den hjälp vi fått från Scandinavian Chapter och det kommer också att framgå i rättelsen.

Scandinavian Chapter funderar även på att kräva ersättning för de bilder från boken som bearbetades och skickades till Fokus i tron att de skulle användas till en artikel om boken.

– Vi är ingen allmän bildbyrå för Fantomenrelaterade bilder och förutom att det är trevligt att Fantomen uppmärksammas i medierna så får varken vi eller vår bok någon uppmärksamhet av en allmän artikel om Fantomen. Fokus borde i så fall ha kontaktat Fantomenredaktionen eller Fantomens rättighetsinnehavare Bulls, säger Andreas Eriksson.

Scandinavian Chapter äger inte rättigheterna till bilderna i boken, utan har fått Bulls godkännande att scanna in bilder på egen hand så länge det inte rör sig om hela serieavsnitt.

Fler avsnitt
Fler videos