Gå direkt till textinnehållet

FN-dag uppmärksammar brott mot journalister

I morgon, den 2 november, är det den internationella dagen då man uppmärksammar de brott som begås mot journalister och där förövarna går fria.  

Under det senaste årtiondet har mer än 800 journalister dödats för att de gjort sitt jobb. Oroande är att ytterst få dömts för dessa brott.

FNs generalförsamling proklamerade 2013 att den 2 november ska vara ”Internationella dagen för att få slut på straffriheten för brott mot journalister”. I resolutionen uppmanas medlemsstaterna att genomföra konkreta åtgärderför att motverka nuvarande straffrihetskulturen. Datumet valdes till minne av mordet på två franska journalister i Mali den 2 november 2013.

Resolutionen fördömer alla attacker och våld mot journalister och mediearbetare. Den uppmanar också medlemsstaterna att göra sitt yttersta för att förhindra våld mot journalister och mediearbetare och att ställa förövarna inför rätta.

Resolution uppmanar också medlemsländerna att främja ett säkert arbetsförhållande för journalister så att de kan utföra sitt arbete självständigt och utan otillbörlig inblandning.

 

 

Fler avsnitt
Fler videos